2024. augusztus 18., vasárnap

Illegálissá vált tankönyvek

Az Oktatásügyi Minisztérium a magánkiadók több mint húsz tankönyvének használati jogát vonta vissza – Magyar tankönyveket nem érint

– Meggyőződésem, hogy a minisztériumi határozat magyar tankönyveket nem érint, mert a magyar diákok az állami tankönyvkiadó tankönyveinek fordítását használják, nekünk nincsenek magánkiadóink, a minisztériumi határozat pedig csak a magánkiadókra vonatkozik – hallottuk Soós Edittől, az MNT IB közoktatási kérdésekkel megbízott tagjától.

Ezt erősítette meg Mirko Kovač is, a szabadkai Danilo Kiš Könyvesbolt tulajdonosa, aki elmondta azt is, hogy ők még nem tudják, mely könyvek azok, amelyek használati engedélyét visszavonta a minisztérium, erről előbb az iskolák fognak értesülni.

Arról van szó ugyanis, hogy a minisztérium határozatot hozott: több mint 20 elsőtől ötödik osztályos tankönyv (ami mintegy 100 ezer példányt jelent) használati engedélyét vonta vissza. Magánkiadók olyan tankönyvei ezek, amelyek használatára tavaly megvolt az engedély, sőt idén is, ugyanis a határozatot túl későn hozták meg: az illető tankönyvek már kikerültek a nyomdából, sőt ezeket a szülők már meg is vásárolták és haza is vitték, mire a határozatot életbe léptették.

Januárban döntöttek az iskolákban arról, hogy melyik kiadó tankönyveit használják (ekkor még a most visszavont használati engedélyű tankönyveknek volt engedélyük), s a szülők azt követően el is kezdték befizetni a részletet. Ezek között a most tiltólistára került kiadványok is szerepelnek. Az Oktatásügyi Minisztérium áprilisban döntött úgy, hogy felülvizsgálja az engedélyezett tankönyvek listáját, de a határozatról a magánkiadókat csak egy hónapja értesítették, amikor a tankönyvek nagy részét már kinyomtatták. A magánkiadók egyesülete szerint a minisztérium az állami tankönyvkiadót szeretné így megvédeni, mert a magánkiadókkal nem tudja már tartani a versenyt. Az év első négy hónapjában ugyanis a tanügyi dolgozóknak csupán 15 százaléka döntött úgy, hogy az állami tankönyvkiadó könyveit használja, a többiek a magánkiadók köteteit választották.

A magánkiadók eddig még nem kaptak semmiféle magyarázatot arra, hogy mi miatt nem használhatják egyes kiadványaikat a diákok, ahogyan még arról sem tudni, hogy a szülők visszakapják-e a mostantól nem használható könyvekért már befizetett összeget, vagy egyszerűen csak még egyszer ki kell adniuk a nem kevés pénzt az engedélyezett tankönyvekért.