2024. augusztus 18., vasárnap

Nincs kombinált tagozat

Szabadkán a kis létszámú osztályok is megkapták a külön tagozat megnyitására vonatkozó engedélyt

Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a szabadkai magyar elsősöket esetleg egyes iskolákban kombinált tagozatok várják, és így majd a harmadikos diáktársaikkal járnak egy osztályba. Ezek a hírek nem bizonyultak igaznak, szerencsére nem lesznek kombinált tagozatok a szabadkai iskolák magyar tagozatain.

Mint az iskolákban megtudtuk, a Tartományi Oktatásügyi Titkárság megadta a külön osztályok megnyitására szóló engedélyt azokban az iskolákban, ahol az elsős tanulók létszáma nem haladja meg a tizenötöt. Ugyanis, ha a beiratkozott tanulók létszáma kevesebb, mint 15, akkor csak a titkárság engedélyével nyílhat külön osztály.

Az Október 10. Általános Iskolában hét magyar diákra kértek, és kaptak is engedélyt, tehát ennek a hét tanulónak saját osztálya lett. Ahogyan saját osztálya lett a Sonja Marinković magyar elsőseinek is, ők szintén heten vannak. Eggyel kevesebb magyar diák, tehát hat elsős ült be a Miloš Crnjanski Általános Iskola padjaiba. Kombinált tagozat itt sincs, és nincs kombinált tagozat a Đuro Salaj Általános Iskolában sem. Ebben az intézményben csupán öt magyar elsős kezdte meg a tanévet, és tartományi titkárság az öt tanuló számára is engedélyezte a külön osztály megnyitását.

Az megkérdezett iskolákban elmondták, a kérelmüket gyorsan elbírálták, az engedélyt problémamentesen meg is kapták.