2024. augusztus 18., vasárnap

Tankönyvbotrány a javából

Az oktatásügyi miniszter szerint a törvényhiány okozza a problémát

Mielőbb törvényt kell hozni a tankönyvek kiadásáról, hogy rend teremtődjön végre a tankönyvkiadás területén. A probléma abban gyökerezik, hogy még nincs ilyen törvény – nyilatkozta a minap Žarko Obradović szerbiai oktatásügyi miniszter.

Ahogy arról már beszámoltunk, óriási felháborodást keltett az oktatásügyi minisztérium határozata, miszerint több mint húsz, a magánkiadók által kiadott tankönyv használati engedélyét vonja vissza, ez körülbelül 100 ezer példányt jelent. Júniusban elkészült a minisztérium által engedélyezett könyvek listája, s amelyek ezen nem szerepelnek, azok a kiadványok nem kerülhetnek a diákok kezébe.

A tanárok januárban eldöntötték, mely kiadó könyveit használják, a szülők ezeket már meg is rendelték, sőt ki is fizették, mire a határozat megszületett. Kérdés, hogy azok a szülők, akik gyerekeiknek az immár nem engedélyezett könyveket vásárolták meg, visszakapják-e a már kifizetett összeget.

A miniszter azt mondta, nem fogja megengedni, hogy a szülőket és a diákokat kár érje, és azt tanácsolta, hogy a pórul járt szülők forduljanak a fogyasztóvédelmiekhez.

Logikus kérdés, hogy a magánkiadóknak volt-e engedélyük akkor, amikor kinyomtatták a tankönyveket. Erre a kérdésre még nem tudom a választ. Ha volt a nyomtatás idején engedély, akkor meg kell térítenünk a kárt, ha nem, akkor ez egy rossz üzleti fogás volt a kiadók részéről – mondta a miniszter, aki hozzátette, a minisztériumnak a célja, hogy növelje az oktatás minőségét Szerbiában.


Mindeddig sem az iskolák, sem a magánkiadók nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, magyarázatot. A megkeresett iskolákban elmondták, leginkább a médiából értesültek a határozatról, a minisztérium ez idáig még semmilyen hivatalos átiratot nem juttatott el hozzájuk.