2024. augusztus 18., vasárnap

Kezdj el kommunikálni!

A mindennapi élethez szükséges szavak megtanulása az egyik legfontosabb célkitűzése a szerb nyelvi felzárkóztató képzésnek

A hatékonyságot várjuk el a felzárkózatató nyelvtanfolyamtól

Várhatóan csak október közepén kezdődik el a Magyar Nemzeti Tanács harmadikos és negyedikes magyar középiskolások számára szervezett 75 órás heti 90 perces szerb nyelvi felzárkóztató képzése, mivel az iskolák késnek a bejelentési ívek visszaküldésével. Vannak olyan helységek, ahonnan csak ötven százalékban érkeztek vissza az ívek, mégis máris több száz érdeklődő jelentkezett a felzárkóztató képzésre.

Mint azt Milojević Évától, az Oxford nyelviskola vezetőjétől megtudtuk, ha lassan érkeznek is vissza a bejelentkezési ívek, vannak még érdeklődők.

– E pillanatban körülbelül 600 jelentkező van. A beiratkozás után ki kell alakítanunk a csoportokat, egyeztetni kell a tanárok, a hallgatók órarendjével, és ekkor tudnánk megmondani pontosan, hogy mikor kezdünk. A helyszínek viszont ismertek, hét községről van szó, Csóka, Ada, Zenta, Topolya, Magyarkanizsa, Óbecse és Szabadka. Már egyeztetünk a tanárokkal, kiutazunk emiatt a helyszínre.

Lehetőség lesz-e pótiratkozásra?

– A megkezdéstől számított mintegy két hétig még erre lehetőség lenne, mert a hallgató ekkor még fel tudna zárkózni a csoport többi tagjához, de azután már nem tartom valószínűnek.

Információink szerint a Magyarországon egyetemi oklevelet szerző, de itthon érvényesülni kívánó fiataloknak is lehetősége van részt venni a képzésben.

– Igen. Időben, vagyis a napokban mindenképpen jelentkezniük kellene az érdeklődőknek.

A tanítási módszerekről hallhatnánk-e néhány szót?

– A nemzetközi tankönyvek mércéje alapján készült a könyv. Úgy tanulnak belőle a tanulók, ahogyan például az angolt tanulják a diákok a világban. A négy nyelvi képesség fejlesztésére összpontosítunk: írás, olvasás, beszéd és beszédhallgatás. Módszertanilag megfelel a korszerű tanítás igényeinek, ami azt jelenti, hogy szórakoztató jellegű módszertant alkalmazunk. A tanítás a nem a megszokott ex cathedra szerint történik, hanem lazább módon, viszont célzottabb szinten.

Bizonyára vannak elvárásaik a programmal kapcsolatban. Milyen eredményt szeretnének elérni?

– Az aktív beszédkészség kialakítása a legfontosabb. Az, hogy merjenek elkezdeni kommunikálni. Nem elvont nyelvi információkat teszünk elébük, hanem a mindennapi élet szavait, s a tanultakat már az óra után hasznosíthatják. A szöveggyűjteménybe a híres szerb írók szövegei nem kerültek bele, nem azért, mert lebecsüljük azokat, hanem a szöveggyűjtemény is mindennapi élet témáival foglalkozik.

A 12 leckéből álló könyv, amelyet a diákok használnak majd, a napokban kerül nyomdába. Arról, hogy milyen témák kerültek bele a taneszközbe, a könyv készítőjétől Dognar Aleksandar szerbtanártól érdeklődtünk, aki elmondta, olyan dolgok vannak ebben, amelyekről az iskolában keveset vagy egyáltalán nem hallanak.

– Az iskolai tankönyv elsősorban irodalmi szövegeken alapszik, miközben sokszor gond van az alapvető kommunikációhoz szükséges szavakkal. Szókincsbővítés a fontos, ezt lexikai gazdagításnak neveztük el. A témák például a lakás berendezései, foglalkozások, gyümölcs- és zöldségfélék, és nemcsak a megnevezések, hanem az is, hogy hogyan kell kérni például fél kiló almát. A középiskolások egy része nem tudja megmondani szerbül a pontos időt, a dátumot, így a könyv ezzel is foglalkozik. Középiskolai tanárként vannak tapasztalataim, hogy melyek a hiányosságok, és ez segített az összeállatásban.