2024. július 17., szerda

Az éjszakai mulató végnapjai

Az Újvidéki Rádió új műsorsémájának megszervezésekor áldozatul esett a muskátlizene – A hallgatók aláírást kezdtek gyűjteni, követelik, hogy állítsák vissza a lakodalmas zenét adó műsort
Linka László, az Újvidéki Rádió magyar népzenei osztályának szerkesztője (Ótos András felvétele)

Tegnaptól, október 1-jétől új műsorséma szerint sugároz az Újvidéki Rádió, racionalizálják, átszervezik az adásokat. A hallgatóság még nemigen tapasztalhatta, hogy mit jelent ez, de azt már sokan elszomorodva vették tudomásul, hogy az átszervezésnek az első áldozata az Éjszakai mulató lett. Ez a mint ahogy a neve is mondja, éjjelenként sugárzott adást, igen széles közönséget tudhatott magáénak, azok hallgatták, akik kedvelik a lakodalmas vagy a muskátli zenét. De hogy konkrétan mi is történt, beszéljen erről a műsor szerkesztője Linka László, aki 30 éve az Újvidéki Rádió magyar nyelvű népzenei szerkesztője.

– Az Éjszakai mulató öt évvel ezelőtt kezdődött, valamikor október folyamán, sajnos az ötödik születésnapját már nem érhette meg. Két szabadkai munkatárs segítségével szerkesztettem ezt a műsort, Dukai István bocsátotta rendelkezésünkre a gyűjteményét képező zenei anyagot, s minden alkalommal ő és Seffer Róbert vezették a három órás műsort. Félve láttunk hozzá a munkához, eleinte csak éjfél után kaptunk terminust, két óra hosszára, de később a hallgatóság kérésére megváltoztatták az időpontot, 11 órakor kezdhettünk és még egy óra hosszás hosszabbítás is a rendelkezésünkre állt. Majd Guszton András főszerkesztő támogatott bennünket és ennek köszönhetően, 10 órától sugározhattuk három órán keresztül a muskátlizenét és szombatonként megismételtük a műsort.

Miért esett választásuk erre a műfajra?

– Mert nagy volt rá az igény, a hallgatók kérték a muskátlizenét, s úgy szerkesztettük a műsort, hogy az az érzésük támadhatott mintha lakodalomban, vagy bálban lennének, s lehetővé tettük számukra, hogy jelentkezzenek a kívánságokat is teljesítettük. Az első órában Dukai István zenei válogatást állított össze, és azt közöltük, majd a második és a harmadik órában a hallgatók jelentkeztek, s eleinte azt a gyakorlatot alkalmaztuk, hogy később teljesítettük a kívánságaikat, de a komputeres rendszer fejlődésével elértük azt, hogy még beszélgettünk a betelefonálóval az idő alatt megtaláltuk a kért dalt és nyomban sugároztuk is azt. Ennek az volt a hátránya, hogy nem tudtuk valami rendszer szerint sorba venni a kívánt dalokat. Még nyereményjátékot is bevezettünk. Szép mozgalmas műsort sikerült összeállítanunk, sokszor zenészeket is hívtunk a stúdióba, újonnan megjelent CD-t mutattunk be, tehát egy aktív kontakt műsor volt ezt.

Az, hogy megszűnik az Éjszakai mulató, mint derült égből a villámcsapás, úgy érte önöket?

– Valóban azt kell mondanom, hogy igen, hiszen két héttel ezelőtt ünnepeltük a 250. műsorunkat, a hallgatók tortát hoztak a szerkesztőségbe, és egy jó hangulatú adást szerkesztettünk, majd következett volna a 250. Éjszakai mulató szeptember 24-én, este 10 órakor, s amikor arra készültünk, 8 óra tájban felkeresett bennünket a zenei szerkesztő, s közölte velünk, hogy az eddigi időpontban szerdán este 10 órától nem mehet az adás, két másik terminust ajánlott fel, ami számunkra nem volt elfogadható, sebből egyértelműen az adódik, hogy megszűnik ez a közönség körében közkedvelt műsor. Az általa felajánlott időpontok nekünk azért nem feleltek meg, mert Dukai István és Seffer Róbert Szabadkáról utaznak, s olyankor kínálta a főszerkesztő asszony az adás megtartását, amikor nekik éppen kötelezettségük van a szabadkai munkahelyükön.

A minap hallgatva az Újvidéki Rádiónak a bejelentését, mely szerint új és gazdagabb műsorsémát alkalmaznak, átszervezik az eddigi adásokat, ami valószínűleg eleinte azzal jár, hogy több zenés műsort sugároznak majd, mindaddig, még az átállás tart, ez az indoklás valahogy nem egyezik azzal, hogy az önök Éjszakai mulatóját megszüntetik. Igaz elhangzott az is, hogy az Éjszakai mulatót azért kellene levenni műsorról, mert bizonyos zenei számok színvonala nem megfelelő.

– Igen, ez az utóbbi volt az indoklás, szó se róla, egyetértek azzal, hogy némely számnak a színvonala nem állt éppen a legmagasabb fokon, de hát voltak köztük olyanok is, amelyek bálokban, lakodalmakban készült felvételek voltak, hallatszik a taps is, a háttérzaj, s bizony előfordult, hogy a zenészek vagy az énekesek nem éppen legtisztábban játszottak énekeltek. De mi mást tehetnénk, amikor erre van igény, viszont az Újvidéki Rádiónak nincs kellő mennyiségű és minőségű hanganyaga ebben a zenei műfajban. Annak idején vagy 20 évvel ezelőtt amikor a muskátlizene elkezdett teret nyerni, mi összeültünk a rádióban, egy bizottságot alkottunk és beszélgettünk erről a lakodalmas műfajról. Akkor kezdtek feltörni a 3+2 és a Szivárvány, s arról tárgyaltunk, hogy vajon az ő zenéjüket beszerezzük-e mi a hanganyag tárunkban. Olyan döntést hoztunk, hogy ne, nekünk erre nem lesz szükségünk, s ehhez tartottuk is magunkat. Most amikor igény mutatkozott az efféle zenére a hallgatóság részéről, akkor kénytelenek voltunk Dukai István gyűjtőhöz fordulni a hanganyagért. Nagyon sok felvételnek kiváló a színvonala, de akad közöttük gyengébb minőségű is.

Ki közölte önökkel az önök és a hallgatóság számára a rossz hírt?

– Jovanka Stefanović a zenei osztály fő- és felelős szerkesztője, ő beszélt velünk, amin külön meglepődtem, mert éppen az ő részéről hangzott el jó néhány hónappal ezelőtt az, hogy ez a műsor az egyik legnépszerűbb az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében és még kiharcolta azt is, hogy a két munkatársunk, akik négy és fél éven át teljesen ingyen dolgoztak, kapjanak tiszteletdíjat. Ezért ért váratlanul bennünket ez a kijelentés. Úgy tudjuk, hogy az Éjszakai mulató helyett egy órás dzsessz műsor lesz majd, klasszikus zenét fognak sugározni két órán át. Egyetértek én azzal, hiszen magam is zenei akadémiát végeztem és a komolyzene kedvelője vagyok, hogy nevelnünk kell a hallgatóságot, de viszont annak sem látom akadályát, hogy hetente három órán át népzenét is sugározzunk. Mit csináljunk, ha erre van kereslet. Amikor a szeptember 24-ei műsorunkban bejelentettük, hogy megszűnünk, egymás után jelentkeztek a hallgatók, el voltak keseredve, volt aki sírt is, s bizony határozottan követelték, hogy folytassuk ezentúl is az Éjszakai mulató sugárzását. Már aláírást is kezdtek gyűjteni, állítólag 5000 aláírás van, s több helyen is követelni fogják, hogy állítsák vissza a kedvenc lakodalmas zenét adó műsorukat.

Tudomása van-e arról, hogy vajon önök mennyire voltak népszerűek?

– Hivatalos adat nem áll rendelkezésemre, de állítom, a hírek után mi voltunk a leghallgatottabbak az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében, vagy talán még a faluműsor előzhetett meg bennünket. Ha erre van igény, valamelyest teret kellene adni az ilyen fajta zenének is, hiszen közszolgálati rádió vagyunk, a hallgatók fizetik az előfizetést, tehát a pénzükért kérhetik azt, hogy olyan adást sugározzunk, amire igényük van.