2024. július 18., csütörtök

Egységes médiastratégiára lenne szükség

Budapesti tudósítónktól

Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke tegnap kötetlen beszélgetésen látta vendégül a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója tagjait a Parlament Delegációs termében. Ugyancsak tegnap a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának kulturális és oktatási, illetve jogi albizottsága is foglalkozott a külhoni magyar sajtó helyzetével.

Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatóhelyettese egyike volt mindkét összejövetel résztvevőinek. A Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: két évvel ezelőtt már találkozott Szili Katalin a külhoni magyar újságírókkal, s akkor abban állapodtak meg, hogy egyfelől rendszeressé teszik ezeket a találkozókat, másfelől pedig megpróbálják a KMKF-et is tájékoztatni arról, hogy a sajtó hogyan látja azokat a kérdéseket, melyeket a KMKF politikai szemszögből közelít meg.

Klemm József elmondása szerint több kisebbségi közösségben is megfogalmazódott a külhoni magyar médiastratégia kidolgozásának és elfogadásának igénye. Ez nemcsak azért volna jó, hogy az egyes régiókon belül végre meghatározható legyen, hogy mi az, amit az adott közösség elvár a saját sajtójától, hanem azért is, mert akkor végre tisztázni lehetne, hogy a kisebbségi magyar médiának milyen szerepe van az egységes magyar tájékoztatásban, illetve, hogy az anyaországi médiának milyen szerepe van a kisebbségi közösségek tájékoztatásában. „Jelenleg két negatív jelenséget tapasztalunk: egyfelől az anyaországi médiumok a kisebbségiekkel szemben többségi gőgöt, dölyföt érzékeltetnek, nem hajlandóak partnerként elfogadni a kisebbségi média képviselőit, mondván, hogy nem nőttünk fel ahhoz a feladathoz, hogy egyenrangúan tudjon megjelenni az anyaországi médiával. Ugyanakkor a kisebbségi közösségeken belül tapasztaljuk a kisebbségi igénytelenséget” – összegezte a helyzetet Klemm József, aki szerint az egységes médiastratégia kidolgozása rendezné ezeket a gondokat.

Az Újvidéki Rádió igazgatóhelyettese emellett igen fontosnak tartaná a rendszeres és tervezett újságíróképzés fellendítését is.