2024. július 17., szerda

Sztrájk nélkül kezdődik a második félév

Hétfőn tekinti át a helyzetet a VTDSZ végrehajtó bizottsága

Egyelőre nincs jele annak, hogy a hétfőn kezdődő második félév a vajdasági általános és középiskolákban munkabeszüntetéssel kezdődne, még akkor sem, ha a szerbiai oktatásügyi szakszervezetek egy része az óév utolsó napjaiban ilyen bejelentést tett. A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (VTDSZ/SPRV) szerint még nem értek meg a feltételek a sztrájkbejelentésre, és semmilyen jel nem mutat arra, hogy a szakszervezethez tartozó iskolák csatlakoznának a sztrájkhoz.

Mirko Radeta, a VTDSZ elnöke szerint nem született meg a döntés, még ha újév előtt összeült is az elnökség, de mint megjegyezte, úgy véli, nincs meg a kellő sztrájkhangulat a tagság körében. Ugyanakkor január 17-én, a második félév kezdetén a szakszervezet végrehajtó bizottsága ülést tart, melyen az előállt helyzetet is megvitatja.

– Azt hiszem, van okunk a tanítás megszakítására, de nem kívánunk pontosan körvonalazott követelések nélkül belerohanni egy újabb munkabeszüntetésbe, amikor azt sem tudjuk, hogyan fogadják azt maguk az iskolák. Ezért a hétfői összejövetel alkalmával megpróbáljuk a hangulatot is felmérni, hiszen a munkabeszüntetés akkor vezethet csak eredményre, ha tömeges és minőségesen szervezett – mondta.

Mint ismeretes, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet és a Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója január 28-ára hirdettek sztrájkot, a Függetlenség Szakszervezet négy nappal korábbi időpontot tűzött ki. Tiltakozásuk oka, hogy a kormány elutasította bérnövelési követelésük szintjét. Az oktatásügyben a legkisebb fizetések 16 000 dinár körül mozognak, a tanítók, tanárok bére 35–40 000, a legmagasabb jövedelmek pedig 50 000 dinár körül alakulnak.