2024. július 18., csütörtök

Amalgám

A Szerb(iai) Kultúra Hava Békéscsabán – Becsempészték a délvidéki magyar kultúrát a műsorba

A hónap végéig tart a Szerb Kultúra Hava Békéscsabán. Izgalmas és érdekes élmény elmenni egy magyar városba, egy megyeszékhelyre szerbiaiként, vajdaságiként, hiszen idegen környezetben saját magunkat is kissé másképp látjuk. Érdekes ember a vajdasági (magyar), vonhattuk le a következtetést.

Fekete Pétert, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatóját arról faggattuk, hogy jött az ötlet, hogy minden hónapban más nemzetnek adnak lehetőséget a bemutatkozásra. Hogy miért éppen a szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház vendégszerepel náluk, tudjuk, hiszen Fekete két darabot is rendezett már a Népszínházban.

– A tavalyi évadban csak a kortárs magyar irodalommal foglalkoztunk. Tizenegy kortárs író művét állítottuk színpadra. Úgy gondoltuk, hogy ezután kitekinthetünk kicsit, és a szomszédos országok kultúráját mutatjuk be. Természetesen kacsintottunk egyet, és ennek a részeként becsempésszük a vajdasági magyar kultúrát is, amikor a szerbiai kultúrával foglalkozunk. Megmutatjuk, hogy milyen is a szerb kultúra, de jó sokat beszélünk arról, hogy – ne feledjük el – a Szerbia területén nagy számban élő magyarok által működtetett kultúra létezik, és azt is megmutatjuk, hogy ez a kettő hatással van egymásra. Fergeteges siker az Aska és a farkas, amit Hernyák György rendezett, és amit az elkövetkező két hétben szinte minden nap, naponta kétszer is játszunk. Évek óta készültem arra, hogy Hernyák Györgyöt elhozzuk ide, mert tudom, hogy a délvidéki magyarság egy kiemelkedő személyiségéről van szó. Méltán került fel fotója a színtársulatunk tablójára. A bizonyíték pedig arra, hogy el kellett hozni, a néző, aki külön kiemelve köszöni meg, hogy a rendezőt elhoztuk Békéscsabára – mondta lapunknak Fekete Péter.

A Jókai Színház egyébkéntegy 130 éves épületben tevékenykedik, színtársulattal mintegy ötven éve rendelkezik, megyei fenntartású intézmény, mintegy százan dolgozója van. Egy évben tíz-tizenegy bemutatót tartanak, egy előadást pedig húsz-éhuszonkétszer játszanak. A tizenegy bemutató közül kettő meseprodukció.Létrehoztak egy mobilszínházat, vásároltak egy cirkuszi sátrat, kamionplatóból készítettek egy forgószínpadot, tehát komoly technikával rendelkező, 520 férőhelyes, plüssbevonatú székekkel ellátott színházat alakítottak ki.Ezzel tudnak bárhová bármilyen előadást elvinni, vendégszerepelni. Fekete Pétertől azt is megtudjuk, hogy amikor átvette a színház vezetését, 400 millió forint volt a költségvetésük, most ez évi 800-ra növekedett.– Ehhez az kellett, hogy előre meneküljünk, hogy megmutassuk, hogy mi egy megkerülhetetlen intézmény vagyunk. Az évi hat bemutató helyett most már tizenegyet játszunk, az ajtókat megnyitottam, éjjel-nappal rendezvények vannak a színházban.

Hernyák György egy hónapig dolgozott Békéscsabán, idegen környezetben, de ismerős arcokkal.

– Mindenki tudja, mert hangoztatom, hogy én össze vagyok veszve a magyar állammal. Amikor azon a bizonyos december 5-én azt mondták, hogy nem kellek az anyaországnak, pedig nem kértem tőle semmit, azóta nem voltam Magyarországon. Azt gondoltam, hogy talán meg kellene bölcsülni, meg kellene ismerni, ha nem is Pestet, de a vidéket. Itt kellemesen csalódtam az emberekben, otthon éreztem magam, körülvettek, megpróbáltak barátommá lenni, mert én mindig a barátaimmal dolgozom. Teljesen másfajta színház ez, mert teljesen másfajta nyelvet beszélünk mi itt Vajdaságban. Ez az előadást valamiféle amalgám, mert vajdasági emberek is dolgoztak rajta. Próbáltunk valamiféle közös nevezőre jutni, és azt gondolom, hogy sikert értünk el. Az előadás a másságról szól. Benne van minden, ami bennem, bennünk is – mondta Hernyák, aki hozzátette: hatalmas siker az előadás a gyerekek körében, ami nagyon jó érzés, és számára ez a legfontosabb. Az, hogy a kritika mit ír, más lapra tartozik.

A Jókai Színházban ma este hét órakor szerb filmvetítés lesz, míg hétfőn az Újvidéki Színház vendégszereplését láthatják, Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabját adják elő. Csütörtökön, 28-án pedig Tolnai Ottó-est lesz Békéscsabán.