2024. július 18., csütörtök

Verseny a megnyitó előtt

Ma kezdődik a 40. Filmszemle – 18 játékfilm, 30 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm, 9 tévéfilm

Budapesti tudósítónktól

Habár a jubileumi, 40. Magyar Filmszemlét Törőcsik Mari hivatalosan csak csütörtökön este nyitja meg, a dokumentumfilmes mustra már ma kezdetét veszi. A dokus és ismeretterjesztő filmek vetítését Novák Emil operatőr, a Szemle Tanács elnöke ma délelőtt nyitja meg a budapesti Palace MOM Park mozijában.

A dokumentumfilmes versenyprogramban összesen 31 alkotás mérkőzik. A felhozatal széleskörű: mai és történelmi témájú alkotásokat, portrékat és szociológiai jellegű munkákat vonultat fel. Helyet kapott közöttük a Promenade, Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél Király Ernőről, „a vajdasági John Cage-ről” szóló közös portréfilmje is. A nagyjátékfilmes alkotónak is számító Jeles András Párhuzamos halálrajzok című alkotásának egyik része az Olaszliszkán nemrégiben gyermekei jelenlétében halálra vert tiszavasvári ornitológus, tanár Sz. Lajos esetét kívánja dokumentálni. A párhuzamos történetben egy 13 éves leukémiás kisfiú és szüleinek kálváriáját, majd a gyermek halálának körülményeit láthatjuk egy fővárosi gyermekklinikán. Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című munkája Rimner Gábor történetét mutatja be, akit 1973-ban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA kémtevékenységre szervezett be. Szabó Magdáról készített emléktöredékeket Siklósi Szilveszter az „...öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet!” című alkotásában. A film riportokra, mélyinterjúkra, rekonstruált helyzetekre épül, megtalált amatőr felvételeket idéz fel. Hun volt, hun nem volt címmel Szolnoki József többek között arra keresi a választ: hogyan lehetséges, hogy míg a németországi Köln környékén csaknem 2000 regisztrált hun él, addig Magyarországon hivatalosan egyetlen egy sincsen, illetve hol lehet Attila sírja.

A tudományos-ismeretterjesztő film kategóriájában 12 alkotás mérkőzik. A nézők megismerkedhetnek többek között Izland színes állatvilágával, a tatárjárással, a rejtélyes nünükével, de a postások középkorig visszanyúló történetével is.

A versenybe került alkotásokat a Filmszemle minden kategóriájában idén is előzsűri válogatta. Az előzetes elbírálás alapján a 26 benevezettből 18 játékfilmet, 120-ból 30 kisjátékfilmet, 152-ből 31 dokumentumfilmet, valamint 9 tévéfilmet tartottak alkalmasnak arra, hogy a díjakért megmérkőzzenek. Az idei mustra érdekessége, hogy a 18 nagyjátékfilm közül 7 első filmes rendező alkotása. Mellettük több, már ismert fiatal rendező (Goda Krisztina, Herendi Gábor, Pálfi György, Vranik Roland) is megmutathatja új alkotását. Rajtuk kívül látható lesz néhány nagy tapasztalatú mester (Bacsó Péter, Gárdos Péter, Sopsits Árpád) legújabb filmje is.

A Filmszemle programjában idén is külön figyelmet kapnak azok a filmek, amelyeket az előzsűri a kiemelt információs kategóriában történő bemutatásra javasolt. Látható lesz többek között Ragályi Elemér filmje, a Megyünk a semmibe, Nemes Gyula Letűnt világ című alkotása, amely a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat kapta a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint Kenyeres Bálint Európa-díjas rendező A repülés története című új filmje. Ugyanebben a kategóriában Törőcsik Mari tiszteletére levetítik az Eszter hagyatéka című filmet. Informális vetítésen lesz látható Jovan Branislav Todorovic A belgrádi Fantom című műve is, amely 1979-ben, az akkori jugoszláv fővárosban játszódik.

**** Vajdasági vonatkozások

A filmszemle hivatalos versenyprogramjában a dokumentumfilm kategóriában szerepel a magyarkanizsai Csubrilo ZoltánMég oda nem ér az idő... című alkotása. A MOM Palace-ban ma 14.45 órakor és holnap 18.45 órakor vetítik.

Az információs programban vetítik február 1-jén Szekeres CsabaBlue Moon című filmjét, amely a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának nagy sikerű, többszörösen díjazott Záróra című előadása alapján készült Szabadkán. Az információs programban szerepel a magyarkanizsai Iván Attila Ki vagy mi voltam című dokumentumfilmje és a csantavéri származású Szász CsongorMatuska című filmje is. (sz)