2024. július 18., csütörtök

Hivatalosan ma nyílik a Filmszemle

A jubiláris mustrát Törőcsik Mari színművésznő nyitja meg Budapesti tudósítónktól

A Budapest Kongresszusi Központban ünnepélyes keretek között ma nyitja kapuit a 40. Magyar Filmszemle. A jubiláris mustrát Törőcsik Mari színművésznő nyitja meg.

A filmesek ünnepének számító rendezvény keretében adják át a Magyar Mozgókép Mestere elismerést, melyet az idén Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró vehet át. A Filmszemle életműdíjasai is ma kapják meg a szakmai elismerést. Az idei díjazottak között van Bacsó Péter rendező, Bertalan Tivadar látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor rendező.

A dokumentumfilmek versenye már kedd óta ugyan javában zajlik, de a játékfilmek mérkőzése holnap veszi kezdetét. Az alkotásokat zsűri bírálja el, melynek elnöki posztját idén Mészáros Márta rendező tölti be. Rajta kívül a filmeket Ragályi Elemér operatőr, rendező, Hartyándi Jenő operatőr, rendező, Tolvaly Ferenc médiamenedzser, rendező, illetve (a nemzetközi vonal képviselőjeként) az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőr-rendező bírálja el.

A ma esti ünnepélyes megnyitót követően a közönségnek levetítik Kenyeres Bálint Európa-díjas filmrendező A repülés története című új alkotását.

A szemle filmvetítések mellett számos kísérőrendezvénynek is otthont ad. Ezek egyikeként a Filmklub Szövetség kedden tartott évértékelőt. A rendezvényen jelen volt Sára Sándor tiszteletbeli elnök is, akit születésnapja alkalmából köszöntöttek. Pörös Géza, a Duna TV elnöke méltató beszédében emlékeztetett: Sára Sándor munkái a magyar történelem kataklizmáit rajzolták meg. Durst György, a szövetség elnöke a tavalyi évvel kapcsolatban kiemelte, hogy a szövetség munkájában ismét központi szerepet kapott a dokumentumfilmek forgalmazása és bemutatása, valamint a filmklubok és filmklub vezetők közötti együttműködés erősítése is. Ennek kapcsán Kárpáti György, a szövetség titkára megemlítette a tavaly év végén bemutatott Fövenyóra című filmet, Tolnai Szabolcs munkáját, és a februárban mozikba kerülő magyar–bolgár koprodukcióban készült A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című alkotást.