2024. július 17., szerda

Három helyett négy

Az Újvidéki Egyetem több karán mintegy húsz stúdium tartamát változtatták meg, hároméves alapstúdium helyett négy, és kétéves mestertanulmányi év helyett egyévesre

Folytatódik a felsőoktatási törvény szeptemberben elfogadott módosításainak gyakorlati alkalmazása az Újvidéki Egyetem karain, ami ezúttal abban nyilvánul meg, hogy a 3+2-es rendszert 4+1-re alakították át. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy öt év alatt a hallgatók mesterfokozatot nyerhetnek, úgy, hogy 4 évig alapstúdiumon tanulnak, további 1 év alatt pedig mestertanulmányt folytatnak, a korábbi 3 év alap-, és 2 év mesterfokozati tanulmány helyett.

Az egyetem szenátusa jóváhagyta a karok kérelmét, ugyanis bebizonyosodott, hogy a három éves alapstúdium bizonyos szakok esetében nem elegendő, és nem alkalmazzák sem Szerbiában, sem más európai egyetemeken.

A 4+1-es rendszerrel valójában csak az alkalmazkodás történik meg a törvényes előírásokhoz, de az általános gyakorlathoz is, állítja dr. Zorana Lužanin, az Újvidéki Egyetem minőség-ellenőrző bizottságának elnöke. Az Újvidéki Egyetem mintegy 20 stúdiumprogramját változtatták meg, a szabadkai székhelyű Közgazdasági Karon, a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Karon, és Újvidéken a Műszaki Tudományok Karán, valamint a Művészeti Akadémián.

A rendelkezéseket ezen a héten fogadta el a szenátus, ennek ellenére a folyó tanévben az érintett hallgatók megkezdhették tanulmányaikat. Tehát, aki a 3+2-es rendszerre iratkozott három évvel ezelőtt, az a folyó tanévben automatikusan folytathatja tanulmányát a negyedik éven. Az érintett hallgatók nem vesztenek évet emiatt a változás miatt, ugyanis a szükséges jóváhagyások késlekedése ellenére októberben megkezdődött számukra a tanítás.

A szenátus véleményezése előtt az egyetem minőség-ellenőrző bizottsága véleményére támaszkodva többek között jóváhagyta, hogy a Művészeti Akadémia két szakán, a dramaturgiai és a magyar nyelvű színművészeti szakon is (melyek eleve 4+1 felépítésűek voltak) kötelezővé teszik a zárómunka elkészítését az alapstúdium végén. A bizottság ugyanakkor elutasította a Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanszékének kérelmét, hogy a 3+1-es stúdiumról ötéves integrált tanulmányra térjenek át. Ezt a kérelmet azért utasították el, mert a program megfelelő átalakítására van szükség, erre vonatkozó dokumentációt pedig a tanszék nem nyújtott be a bizottságnak.

Az egyetemi hallgatók három, négy, és ötéves tanulmány után kaphatnak oklevelet, vagyis bizonyos karok bizonyos tanszékein, ágazatain megmarad a hároméves akadémiai alapstúdium, de legtöbb helyen eleve a négy év mellett döntöttek, melyekhez az idei tanévtől újabbak is társultak.