2024. július 19., péntek

Összezsúfolt művésznövendékek

Ha nem kapnak támogatást, késni fog a tanévkezdés a Művészeti Akadémián

Az újvidéki Művészeti Akadémián nincsenek meg az alapvető feltételek arra, hogy megkezdjék a tanévet, mindenekelőtt tantermekből jelentkezik hiány. Az intézmény gondjairól Dušan Todorović dékán nyilatkozott lapunknak.

– A tanítás kezdetéig 20 nap maradt. Az elmúlt két évben számos adaptálást hajtottunk végre az akadémia épületén. A Đura Jakšić utcában lévő új részbe – amely valójában multimédiás művelődési központ – most ideiglenesen átköltöztettük a titkárságot és azokat a szolgálatokat, amelyek egyébként az akadémia pillanatnyilag adaptálás alatt álló, és ezért használhatatlan épületrészében működnek. Ez az épület régi része, a munkálatokkal késnek a kivitelezők, egyelőre sem a titkárságot sem a dékáni irodát nem költöztethetjük vissza, így az új rész továbbra is foglalt marad. Az átmeneti periódust az is nehezíti, hogy a rajztantermet kiköltöztették a Városi Múzeum épületéből, ez a szakosztály itt működött 14 évig. A színészszekció megkapta az épület alagsorában a színpadot, az öltözőt és a fürdőhelyiségeket, de számukra nincs kellőképpen berendezett tanterem. A magyar ajkú színésznövendékek például összevont osztályokban tanulnak, megengedhetetlen, hogy a tanároknak és az osztályoknak ne legyenek külön-külön helyiségei. A probléma – tehát – abban van, hogy helyiségeink vannak ugyan, de nincs pénz az adaptálásukra, azaz tantermekké történő átalakításukra. Ahhoz, hogy a színészi szekció megfelelő módon működhessen, három helyiséget kellene adaptálnunk számukra – mondata a dékán.

A másik nagy gondot a rajzolók jelentik, az első és másodévesek tábora igen népes, 110 hallgatóról van szó, nem tudják hol elhelyezni őket. Az a 200 négyzetméteres helyiség ugyanis, amelyet az üzlethelyiségekkel megbízott közvállalat utalt ki – kedvező feltételek mellett – számukra, nem felel meg rendeltetésének, azt is adaptálni kellene. Ezek a termek a Pavle Stamatović utcában vannak, abban az épületben, amelyben az akadémia audiovizuális szakára járó hallgatók is tanulnak. Ha sikerülne átalakítani a termeket, a rajzszakosok elhelyezési gondja tartósan megoldódna. Az az összeg, amely az adaptáláshoz szükséges, intervenciós jellegű, ami azt jelenti, hogy nélküle nem kezdődhet meg a tanítás. A Đura Jakšić utcában lévő épület teljes felújítása és kibővítése jövőre esedékes, akkor is a nyári szünet ideje alatt dolgoznak majd rajta.

– Az az összeg, amely a tanítás megkezdéséhez szükséges nagyjából 7-7,5 millió dinár, megbeszéléseket folytattunk a Tartományi Oktatásügyi Titkársággal, átiratot intéztünk a városi illetékes szervhez is, alig egy hónapunk marad a meglehetősen összetett munkálatok elvégzésére – mondta Todorović professzor.

Dávid Csilla fotói

A magyar színészosztályok

A magyar színészosztályok esetében eddig sem volt megoldott a tanterem kérdése. Hernyák György rendező, osztályvezető tanár ezzel kapcsolatban a következőket mondta: több mint 15 éve tanítok a művészeti akadémián, s azóta az a helyzet, hogy a két magyar színészosztály egy tantermen osztozik. Így nem igazán tudunk dolgozni. Amikor László Sándor tanár úr osztályának vagy az én osztályomnak órája van, a másik osztály növendékei terem híján addig nem tudnak dolgozni. Ezek a fiatalok az akadémia évei alatt sajátítják el a mesterség alapjait, úgyhogy próbálni kellene, mert ez egy olyan hivatás, amely napi 24 órás munkát igényel. Nagyon bíztam abban, hogy ez végre megoldódik, ősztől rendeződik a helyiség-hiány, új tantermet kapunk. (m. k.)