2024. július 18., csütörtök

István jubilál

Június 18-án a Budapest Sportaréna színpadán szólal meg Szörényi Levente és Bródy János szinte már örökzöldnek számító alkotása.

Miután a múlt héten a Magyar Televízióban befejeződött az István, a király című rockopera 25 éves jubileumi díszelőadásának színészválogatása, elkezdődtek a produkció színpadi előkészületei, hiszen alig több, mint egy hónap múlva, június 18-án a Budapest Sportaréna színpadán szólal meg Szörényi Levente és Bródy János szinte már örökzöldnek számító alkotása.

Tegnap a szerzők, a jubileumi előadás színpadi alkotói A Társulat tagjaival egyetemben sajtótájékoztatót tartottak. Rosta Mária, a produkciót jegyző Zikkurat Színpadi Ügynökség producere, Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetője, Medveczky Balázs, az MTV alelnöke, illetve Szikora János, a darab rendezője számolt be a közelmúlt eseményeiről és az elkövetkező hetekben várható munkáról.

Gundel Takács Gábor, A Társulat műsorvezetője a tájékoztató keretében elmondta: az eddigiekben az MTV-n futó színészválogatás, illetve az ezt közvetítő műsor alárendeltje volt a színháznak, illetve annak a legendának, amely immár negyed százada övezi az István, a királyt. „A felhívásra mintegy 1600-an jelentkeztek, közülük 850-en jöttek el az első válogatásra. A középdöntőbe 110-en jutottak be. Végül 24-en jutottak a döntőbe, ahol a rockopera nyolc főszereplőjének végleges válogatása megtörtént. 960 jelmez készült el, a versenyzők heti 60 órát próbáltak, 36 óra élő adást állítottunk elő, s a produkción mintegy 150 fős stáb dolgozott” – sorolta az adatokat a műsorvezető.

Szikora János, a darab rendezője arról beszélt: a Társulat tagjai nemcsak a színpadi előadás szereplői lesznek, hanem a koncepció részesei is. „Az István, a király egyike azon magyar szellemi alkotásoknak, amelyek hozzátartoztak a szellemi erózióhoz, ami előkészítette a rendszerváltást. Egy olyan műről van szó, amelynek ősbemutatója a rendszerváltás előtt volt, amikor még A Társulat tagjainak 70-80 százaléka nem is élt. Olyan fiatal emberek veszik magukra a történelmi köntösöket, akik beleszülettek abba a társadalmi miliőbe, ami valami után következett. Hogy ők erről hogyan vélekednek, hogy ezekkel a történelmi kosztümökkel milyen üzeneteket lesznek képesek közvetíteni, az az én koncepcióm egyik jelentős pillérét képezi” – hangsúlyozta Szikora. A rendező emlékeztetett: nagyon sokat tudunk ma arról, hogy mit tett Szent István, arról viszont nagyon keveset, hogy milyen ember volt. „Egy dolog elvitathatatlan és konstans jellemzője a századokon átnyúló István-képnek: hogy építő volt. Építette az egyházat, az országot, a jogrendet” – emelte ki a rendező. Szikora közölte: a Sportarénabeli előadáson Szörényi Levente és Bródy János is fellép majd. „Fontos elemei lesznek ők az előadásnak, hiszen a darab olyan pontjain fognak megjelenni és olyan szövegeket szólaltatnak meg, amelyek többet jelentenek majd annál, mint amikor egy alkotó penget néhány akkordot a gitárján. Ők már nem egyszerű szerzői az István, a királynak: Bródy és Szörényi nevének ma már jelentése van, s ha a színpadra lépnek, annak is jelentése van” – szögezte le a rendező, aki hozzátette: rendkívül nagy elvárások nehezednek az egész csapatra.

Az István, a király című darabot a Budapest Sportarénában június 18-án és 19-én adják elő. Mivel azonban mindkét napra már elfogyott a belépőjegy, a szervezők a 17-i főpróbára árusítják a jegyeket. A Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 17-én, 19-én, 20-án és 21-én nézhető meg a produkció. Aki jegyet szeretne vásárolni, jól teszi, ha igyekszik, ugyanis már a szegedi előadások egy részére is elkeltek a belépők.