2024. július 18., csütörtök

Ha március, akkor Budapesti Tavaszi Fesztivál

A rendezvény 17 napja alatt 248 előadás 48 helyszínen

Idén március 20-a és április 5-e között szervezi meg a Fesztiválközpont Kht. a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek díszvendége Csehország lesz. A rendezvény 17 napja alatt 248 előadást vonultat fel 48 helyszínen.

Formájában, PR-anyagában, logójában, színeiben is megújult a Budapesti Tavaszi Fesztivál, jelezve azt a tavaszvárást, ami ezekben a zord időkben jellemzi az embereket. Ránk fér egy kis vidámság” – kezdte beszédét a rendezvény sajtótájékoztatóján Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, aki emlékeztetett: gazdasági válsággal küszködik Magyarország, de a krízisekből kivezető utat csak az jelentheti, amit értékként megalkottak az emberek. „Ezen értékek megtartása, tovább építése igen fontos, hiszen a bajokból előbb-utóbb kilábalunk, de ha értékeinket hagyjuk elvészni, a jövőt veszítjük el” – hangsúlyozta az államtitkár annak kapcsán, hogy a BTF-et a szervezők az anyagi nehézségek ellenére is szinte az eredetileg tervezett formában hozták létre.

Schneider Márta felhívta a figyelmet: a BTF egyik jellegzetessége, hogy minden évben egy-egy zeneszerző vagy zenei évforduló köré szerveződik a programok egy része. Az idei évben van Joseph Haydn halálának 200.évfordulója, ezért a BTF az életműve keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal hódol a zseni emléke előtt. „Egy emlékév akkor lesz izgalmas, ha a mai kor kontextusába tudjuk helyezni, ha valami érdekeset tudunk felvillantani az életműből a ma embere számára is. A Vasúttörténeti Parkban Kovalik Balázs által rendezett opera, a Philemon és Baucist színrevitele fesztiválszenzációt ígér, csakúgy, mint az Orpheus és Euridiké, amelyet Zsótér Sándor állított színre” – mondta az államtitkár. Ugyancsak a Haydn-évfordulóhoz kapcsolódó esemény helyszíne lesz az Iparművészeti Múzeum is, amely Haydn és az idő címmel nyitja meg különös óratörténeti kiállítását. Emellett természetesen számos koncert is Haydn emléke előtt tiszteleg.

Az idei év egyik újdonsága, hogy a BTF és a Nemzeti Színház úgy együttműködésbe kezdett, amelynek keretében Nemzetközi Színházi Fesztivált láthat a közönség. Nyolc magyar és külföldi produkciónak ad otthont a Nemzeti. Köztük lesz például a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll közös alkotása, amely Marx Károly Tőkéje első kötetét mutatja be színpadon…

Érdekességképpen azt is megemlítjük: idén Magyarország 14 vidéki városában (köztük Szegeden) is megszervezik a Tavaszi Fesztivált.

Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón arról számolt be: amikor tavaly a turisztikai szakemberek úgy döntöttek, hogy 2009 a kulturális turizmus éve lesz, még nem gondolták, hogy a válságnak érezhető hatása lesz az idegenforgalomra is. „Azt sem gondoltuk volna, hogy Magyarország kulturális értékeit, sokszínűségét válságkezelő tényezőnek fogjuk tekinteni”- tette hozzá, emlékeztetve, hogy a BTF, mint Európa legjelentősebb kulturális fesztiválja, egyik kiemelt szereplője a kulturális turizmus évének. „Igazi hungarikumok bemutatására is vállalkozik a BTF: ilyen az operett (Kálmán Imre A Bajadér című előadását érdemes itt említeni, amelynek címszerepét Miklósa Erika tolmácsolja) és a cigányzene is (amelynek élményét a Száztagú Cigányzenekar fellépése fogja szavatolni)” – említette az államtitkár. Kovács hangsúlyozta: az idei esztendő magyar-japán emlékév is, s ennek jegyében nagyon sok, a japán kultúrához kapcsolódó esemény vonul végig a BTF programjain is. Látható lesz többek között a Tokiói Kamaraopera előadása, A Hold és a Tigris legendája is.

Demszky Gábor főpolgármester arra emlékeztetett: habár a magyar fővárostól megvonták a lehetőséget, hogy hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa lehessen, Budapest mégis az. „A Fesztiválközpont a példátlan gazdasági válság idején példásan gazdag programot szervezett” – szögezte le a főpolgármester, s egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei díszvendég, Csehország többek között a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének változatos műsorát kínálja majd, míg a Szépművészeti Múzeumban a cseh szecesszió vezéralakja, Alfons Mucha művei lesznek láthatóak.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató arról számolt be: az anyagi nehézségek miatt nem volt lehetőség arra, hogy a szokásos formában szervezzék meg a Fringe Fesztivált, de hogy a rendezvénysorozat ne szakadjon meg, a korábbi években a fesztiváli részvételre beválogatott produkciók alkotóinak felkínálták, hogy a Fringe Plusz keretein belül megmutatkozzanak. A Fringe Plusz 125 előadása április 3-a és 5-e között lesz látható Budapesten.