2024. július 18., csütörtök

Éjszaka a múzeumban

Kecskeméten: a Kurta kocsmától a dzsessz kocsmáig, Debrecenben: fagylalttörténeti kiállítás Budapesti tudósítónktól

A magyar múzeumok holnap, június 21-én tartják a Múzeumok Éjszakája címet viselő rendezvénysorozatot, melynek keretében este hattól hajnali kettőig látogathatóak az állandó, az alkalmi tárlatok, illetve a kizárólag erre az alkalomra szervezett programok. A szervezők szokványos és rendhagyó tárlatvezetésekkel, kézműves és más foglalkozásokkal, vetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel, táncbemutatókkal készülnek.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon 2003-ban rendezték meg először a Múzeumok Éjszakáját – akkor 7500 látogató volt kíváncsi erre a rendezvényre. Tavaly 235 ezren vettek részt a programokon. „Ennek a rendezvénysorozatnak a titka a magyar muzeológusok, a magyar múzeumok önállóságában, innovációs készségében rejlik. Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínen látogatható a Múzeumok Éjszakája: mindenütt az egyes múzeumok profiljához kapcsolódó, ugyanakkor újszerű, izgalmas, rendhagyó programok várják az érdeklődőket” – hangsúlyozta a miniszter.

A szervezőket bizonyára inspirálja az is, hogy az elmúlt években a közönség ezt a rendezvényt megszerette, s várja azt a szombatot, amely Szent Iván éjszakájához legközelebb esik. „Ezt az estét, ezt az éjszakát múzeumokban vagy múzeumok által szervezett programokon tölti, aki csak teheti” – emelte ki Hiller, aki szerint Magyarország egyértelműen bizonyította: a magas színvonalú kultúra sokakat érdekel. A tárcavezető úgy látja: a magyar Múzeumok Éjszakája sem kínálatában, sem programjainak sokszínűségében, sem hangulatában nem marad el a nagy világvárosok ugyanilyen jellegű rendezvényei mögött.

A rendezvény keretében fagylalttörténeti kiállítást szerveznek Debrecenben, a római kori szépségápolásból az Aqincumi Múzeum ad ízelítőt. A Magyar Nemzeti Galéria holnap éjszaka megnyitja panorámateraszát, a Mezőgazdasági Múzeum Tűzfesztivállal készül, az egri vármúzeum kazamatáiban fáklyás barangolás lesz, míg a drog- és robbanószer-kereső kutyák bemutatóját a Rendőrségtörténeti Múzeumban lehet megtekinteni, aki pedig Kecskemétre téved, az ne hagyja ki a Kurtakocsmától a dzsessz kocsmáig című kocsmakultúra-bemutató programot. A teljes, országos program megtekinthető a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon.

A rendezvényhez csatlakozott a MÁV Start Zrt. is, ami azt jelenti, hogy aki megveszi a jegyet a Múzeumok Éjszakája valamely rendezvényére, féláron utazhat a MÁV járatain a hétvégén.