2024. július 18., csütörtök

Több elsős (lesz) Nagybecskereken és Lukácsfalván

A magyar gyerekek a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület diákbuszán utazhatnak az iskolába, ahol napközi is a diákok rendelkezésére áll
Az egykori Messinger iskola udvara napjainkban



Április másodikán kezdődik, és a tanév kezdetéig tart az iratkozás az általános iskolákba, amit különös figyelemmel várnak azokban az iskolákban, amelyekben magyar tannyelven is folyik az oktatás. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában – a város egyetlen általános iskolájában, amelyben magyar tannyelvű oktatás van – bizakodva várják az iratkozást, és ha elvárásaik teljesülnek, akkor több magyar elsős lesz a városi iskolában, mint tavaly, a szentmihályi kihelyezett tagozatban a tavalyi szinten marad az elsősök száma, az úgyszintén hozzájuk tartozó lukácsfalvi iskolában viszont két év után újra lesz magyar elsős, méghozzá öt!

Katona-Debreczeni Gizellától, a Sonja Marinković ÁI igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a nagybecskereki iskolában 10–18 magyar elsőst várnak (most tízen vannak). Az egyetlen óvodai csoportból hét gyerek iratkozását remélik, de az idén 5-6 szerb óvodába járó gyereket is magyar osztályba íratnak. Ezenkívül néhány muzslyai szülő is a nagybecskereki iskolába szándékozik íratni a gyerekét. Szentmihályon kilenc magyar elsőst várnak (a mostani első osztálynak tíz diákja van). A lukácsfalvi kihelyezett tagozat összevont magyar osztályában jelenleg heten vannak, de őszre öt magyar elsős iratkozását várják. Mint ahogy Milankov Judit tanító nénitől hallottuk, az elmúlt két évben nem írattak be magyar elsőst. Sokan attól féltek, hogy a Lukácsfalva–Muzslya közötti műút kiépítése után majd a magyar szülők többsége a szomszédos település iskolájába íratja a gyerekét.

Milankov Judit és Katona-Debreczeni Gizella

– Ha elvárásaink megvalósulnak, akkor teljes mértékben elégedettek leszünk. A magyar gyerekek a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület diákbuszán utazhatnak az iskolába, ahol napközi áll azoknak a gyerekeknek a rendelkezésére, akiknek a szülei dolgoznak. Hogy az iskolában minőséges oktatás folyik, azt diákjaink későbbi sikeres továbbtanulása bizonyítja a legjobban. Nyilván ezekben az ínséges időkben az sem mellékes, hogy a magyarul tanuló gyerekek az óvodától az egyetemig anyagi támogatásban részesülnek. Iskolánkban lehetőség van arra, hogy a magyar nyelvet elsajátítsák azok a diákok is, akik nem magyar tannyelven tanulnak – mondja az igazgatónő.
A több mint százéves iskolában minden évben javítanak a diákok tanulási feltételein. A Bethlen Gábor alap támogatásának köszönve a napokban, öt osztályteremben lecserélték az iskolapadokat és székeket.