2024. július 18., csütörtök

Marad a három magyar osztály

Muzslyán

Közép-Bánát legnagyobb magyar többségű településén, a közigazgatásilag Nagybecskerekhez tartozó Muzslyán eddig (még) folyamatos a magyar osztályok megnyitása. Az utóbbi években állandósult, hogy a Szervó Mihály Általános Iskola központi épületében két magyar első osztályt nyitnak, a Szervó Mihály utcai iskolaépületben pedig egyben indul el magyarul a tanítás. Az elvárások szerint így lesz az idén is.

Hallai Zoltántól a Szervó Mihály ÁI igazgatójától megtudtuk, hogy összesen 43 magyar elsős beiratkozására számítanak. Ebből 33-an a központi iskolaépületben, tízen pedig a Szervó Mihály utcai iskolában kezdik el az iskoláztatásukat. Igaz, hogy a törvény szerint 34 tanuló kell ahhoz, hogy két osztályt lehessen indítani, de remélhetőleg a hiányzó egy tanuló még meglesz őszig. Talán sikerül majd meggyőzni a még kételkedő szülők valamelyikét arról, hogy az anyanyelven való tanulás az egyik biztosítéka a jó iskolai eredménynek és a továbbtanulásnak.

– Számos felmérés bizonyítja, hogy tévhitben élnek azok a szülők, akik azt hiszik, hogy ha a gyerekük szerb iskolába jár, akkor majd később könnyebben érvényesül. Ugyanis azok a gyerekek, akik magyarul sajátítják el az alaptudást, azok az országos átlagon felül teljesítenek, viszont a szerb iskolába járó magyar diákok az átlagosnál gyengébb tanulmányi eredményt érnek el. Nincs pontos kimutatás arról, hogy hány magyar gyerek tanul szerb tannyelven. A vezetéknevek alapján arra lehet következtetni, hogy nálunk minden negyedik magyar diákot vagy vegyes házasságban élő gyereket íratnak a szülők szerb osztályba – mondja Hallai Zoltán. Szerinte az iskola tannyelvének a megválasztásakor a magyar szülőknek érdemes figyelembe venniük a támogatásokat is, amelyek a magyarul tanuló kisdiáknak járnak, kezdve az MNT beiskoláztatási csomagjától és egyéb szociális juttatásától az ingyenes tankönyv és tanfölszerelésen át a Szülőföld Alap pénzbeli juttatásáig.