2024. október 7., hétfő

A japán kultúra napjai Óbecsén

A péntektől november 18-áig tartó, A japán kultúra napjai Óbecsén elnevezésű rendezvény keretében az óbecseiek betekintést nyerhetnek a hagyományos és kortárs japán művészetbe.

A rendezvénysorozat pénteken egy kiállítással kezdődik a Városi Múzeumban, amelyen XVIII. és XIX. századi japán grafikákat lehet majd megcsodálni. A grafikák a Párizsban élő valjevói Ninko Radosavljević magántulajdonát képezik. A kiállítást Toshio Tsunozaki, Japán szerbiai nagykövete, valamint Vuk Radosavljević óbecsei polgármester nyitják meg 19 órakor. A japán kultúráról és a kiállítás anyagáról Szél Gabriella művészettörténész fog beszélni, az Óbecsei Tanítók Egyesülete pedig az origami művészetébe avatja be a közönséget. A tervek szerint a résztvevők néhány jellegzetes japán ételt is megkóstolhatnak majd. A kiállítás november 18-áig lesz látogatható.

Az Óbecsei Népkönyvtárban november 9-én 18 órai kezdettel Haruki Murakami japán írónak szentelnek egy irodalmi estet. A szervezők azt ígérik: japán hangulatú légkörben fog a hallgatóság betekintést nyerni a világhírű szerző munkásságába. A könyvtár még egy eseménynek lesz a házigazdája: november 14-én 18 órától a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai tartanak egy magyar nyelvű multimediális prezentációt a felkelő nap országáról Irány keletre címmel.

A Városi Színház Kör Galériájában november 10-én 17 óráról a kortárs japán művészetről beszélnek majd a belgrádi Sakurabana Egyesület tagjai, és anime és manga filmeket is bemutatnak a közönségnek.

A színház nagytermében november 12-étől 15-éig minden este 20 órától Akira Kuroszava-filmeket fognak vetíteni. November 12-én az 1950-ben forgatott A vihar kapujában lesz műsoron, november 13-án az 1961-es A testőr, november 14-én az 1962-es Sanjuro, míg November 15-én az 1980-ban készült Az árnyéklovas című filmeket élvezhetik a nézők.

Minden esemény ingyenes.