2024. július 16., kedd

Grossmané a Vidaković-díj

Ötödik alkalommal nyitották meg szerdán 18 órakor Újvidéken a Prosefest elnevezésű Nemzetközi Prózafesztivált, kellemes környezetben, telt ház előtt, a felújított Művelődési Központ épületében, a Katolikus portán. A háromnapos rendezvény ünnepélyes beköszöntőjét Goran Petrović író, a tavalyi fesztivál részvevője mondta el, aki nagyon frappánsan egy szöveget olvasott fel, azaz prózát, ha már prózafesztiválról van szó. Ezt követően az újvidéki Művészeti Akadémia növendékei léptek fel, a fuvolatrió komolyzenei darabokból adott elő részletet.

Majd átadásra került immár hagyományosan a Milovan Vidaković-díj, amelyet ezúttal David Grossman érdemelt ki. A rangos elismerésről Zoran Paunović, a prózafesztivál szervezőbizottságának elnöke szólt, mondván, soha jobb kézbe nem kerülhetett a Milovan Vidaković-díj, mint ezúttal, hiszen az izraeli író műveiben olyan emberi sorsokat és szenvedést tár fel, amire ritkán találni példát. Különösen megrázónak tartja a holokausztról és az arab–izraeli konfliktusról szóló leírásait. A díjat Laslo Blašković, a Művelődési Központ lapjának fő- és felelős szerkesztője adta át, aki az elismerés és az emlékérem mellé egy tipikusan újvidéki órát is ajándékozott, amelyen a péterváradi toronyóra mintájára a hosszú mutató jelzi az órákat, a rövid pedig a perceket.

Kilenc íróvendége van az idei prózafesztiválnak, közülük elsőként a díjazottal, David Grossmannal nyomban a megnyitó után beszélgetett el Gojko Božović, a közönség legnagyobb örömére, és a Zmaj Gimnázium diákjai is tettek fel kérdéseket a világhírű írónak. Ezt követően Lovas Ildikó vajdasági írónővel Irena Javorski töltött el eszmecserével kellemes másfél órát, s ezúttal is a Zmaj Gimnázium növendékei kérdezősködhettek. Utána pedig Radoslav Petković szerbiai író következett. Vele Aleksandar Jerkov és a Laza Kostić Gimnázium tanulói beszélgethettek.