2024. szeptember 3., kedd

A művészet oázisa

Az utánpótlás és a pénz hiánya a húszéves szabadkai Bucka-Gányó Művésztelep végét jelentheti

Most ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Bucka- Gányó Művésztelep, amelyet Közép-Európa első magánkézben levő, művészeti jellegű alkotóházaként tartanak számon. Kedden estefelé kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek meg az alapításról.

A Bucka-Gányót 1991-ben alapította meg az azóta elhunyt Torok Sándor festőművésszel egyetemben az a Gál József, aki az elmúlt két évtizedben fáradhatatlanul végezte a szervezőmunkát. Szabadka külterületén, csodaszép és nyugalmas természeti környezetben áll az alkotóház, amely azóta valóban a művészet oázisának mondható.

(Diósi Árpád felvétele)

A telepen ugyanis minden évben találkoznak a hazai és külföldi alkotóvendégek, akiknek a munkáiból kiállítás is készül. Jártak itt már magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, ukrajnai, sőt svédországi művészek is, az alkotásokat pedig évi rendszerességgel katalógusba gyűjtik össze. Nagy sikerű táborokat is szerveztek már, amelyekre a diákok szép számmal érkeztek, s így megismerkedhettek a művészi alkotómunka szépségével. Az idén más a helyzet, Gál József reménytelennek látja a Bucka-Gányó Művésztelep jövőjét mindaddig, amíg működésén nem lendítenek a fiatalok. Állítása szerint olyan művészetkedvelő ifjakra lenne szükség, akik továbbvinnék a Bucka-Gányó hagyományait, segédkeznének a telep működtetésében, a vendégek kényelmének biztosítása körül, és olyan dolgokban, amiket a városban lehet elintézni, például az adminisztrációban, a kapcsolattartásban stb. Habár feleségével, Magdával gyönyörű pillanatokat őriznek emlékezetükben, úgy érzik, már túl idősek ahhoz, hogy ugyanolyan lendülettel tudják továbbvinni, mint eddig. Sőt, ha nem lesz utánpótlás, az akár a Bucka-Gányó végét is jelentheti. A pályázati pénzek sem a tervek szerint folynak be, így egyelőre az is csak terv marad, hogy a jubileumi kiállítást és a katalógust őszre vagy télre sikerül összehozni. Ha ez mégis összejön, akkor az alkotásokat minden bizonnyal a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Kortárs Galériájában lehet majd megtekinteni.