2024. július 16., kedd

Tíz nap, 450 film

Ma este kezdődik Belgrádban az 50. FEST

Ma este nyílik meg az 50. FEST, mégpedig Stefan Arsenijević Strahinja Banović című filmjével. A jubiláló belgrádi nemzetközi filmfesztiválon 450 vetítést tartanak majd, 8 mozi 16 termében. A fő versenyprogramban 20 film szerepel. A rendezvénynek a filmiparból mintegy 180 hazai és külföldi vendége lesz. Az eseményt ebben az évben is jelentős sajtóérdeklődés övezi.

A tegnapi sajtótájékoztatón Jugoslav Pantelić, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, a versenyprogramot egy öttagú zsűri értékeli majd: Miloš Biković, Tamara Dragičević, Tomi Gojanović színészek, Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója és Argiris Papadimitropulos görög rendező.

A ma esti nyitófilmről a rendező elmondta, az alkotást a legnagyobb migránsválság idején azok az emberek ihlették, akik illegálisan ugyan, de a jobb élet reményében igyekeztek Nyugatra-Szerbián keresztül. A film két főhősének történetén keresztül éppen ennek az időszaknak számos nehézségét mutatja be, amely még mindig tart és korunk legnagyobb világválságának számít.

A film főhőse Strahinja Banović (Ibrahim Koma), egy afrikai migráns, aki feleségével, Ababuval (Nnay Mensah-Offei) a jobb élet reményében indul útnak. Angliába szerettek volna eljutni, de gazdasági menekültként visszatoloncolták őket Szerbiába. Itt vette fel a fiatal férfi a szerb nevet, ugyanis úgy döntött, hogy a sport, azaz a labdarúgás szerelmeseként próbál majd boldogulni és menekültstátuszt szerezni Szerbiában. Önkénteskedett, segített a migránsok körül, miközben saját útját is egyengette. A film a szerb eposszal, a Strahinjić Bannal hozható összefüggésbe, ugyanis a főhős minden lehetséges megpróbáltatáson végigment, ahogy az eposz hőse is. Ibrahim Koma a tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, a főhős egy hős, még ha migráns is. Olyan értékei vannak, amelyekkel sokat nyújthat a társadalomnak, másoknak is.

A filmben a fordulatra akkor kerül sor, amikor Strahinja bekerül a futballcsapatba, és egy újabb kapu nyílik meg a státuszuk rendezésében, felesége útnak indul két szíriaival, hogy Nyugatra jusson. A férfi követi a feleségét, egyik pillanatban meg is találja, és próbálja megérteni, miért döntött úgy az asszony, hogy elhagyja. Nnay Mensah-Offei elmondta, a hősnő a legbátrabb szereplő a filmben, aki azért, hogy a saját álmait megvalósítsa, nehéz döntést hozott meg, hátra hagyott mindent, csak hogy követhesse azokat az álmokat, amelyek miatt útnak indult, hogy Angliában színésznő lehessen.

Arsenijević kiemelte, a film a megbocsájtásról, a megértésről, a nemes emberi fellépésről szól.

A filmet világszerte több, mint húsz fesztiválon mutatták be eddig, több mint 15 díjban részesítették, és mint kiderült, nemrégen az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát és a Karib-szigeteket vették célba. Szeptembertől a szerbiai mozikban is meg lehet majd tekinteni.

A fesztivál mai megnyitóján több díj kiosztására is sor kerül, tudtuk meg Ivan Karltól, a fővárosi önkormányzat művelődési titkárságának vezetőjétől a sajtótájékoztatón.