2024. szeptember 3., kedd

Lengyel írókat is várnak

Augusztus utolsó napján kezdődik a Kárpát-medence legnagyobb hagyományával bíró írótábor – A könyv sorsáról tanácskoznak

Idén ötvenkilencedik alkalommal zajlik majd a Magyarkanizsai Írótábor, amely augusztus 31-étől, szeptember 3-áig tart. Tari Istvánt, a programbizottság elnökét éppen a szervezőbizottsági ülés befejezte után sikerül megtalálnunk és műsorismertetésében kiemelte, hogy igyekeznek az eddigi hagyományaihoz méltóak lenni:

– A rendezvény a vendégek fogadásával kezdődik a József Attila Könyvtárban, utána megkoszorúzzuk az írótábor emlékművét, majd a Költő és a Festő szobrát. Az ünnepélyes megnyitón megemlékezünk arról a világsorsfordító pillanatról is, amely 555 évvel ezelőtt Nándorfehérváron történt. Csütörtökön és pénteken rendhagyó irodalmi órákat tartunk, szintén a József Attila Könyvtárban, ami a fő bázisunk lesz. A tábor érdekességeként kiemelném, hogy négy lengyel író is jelezte érkezését. A lengyel vendégeink, bemutatkozásuk mellett, a száz évvel ezelőtt született Nobel-díjas Česlav Milošra is emlékeznek. Ha már a megemlékezéseknél tartunk, nem hagyjuk ki a mi nagyjainkat sem. Ezúttal a 120 évvel ezelőtt született Draskóczy Edét emeljük ki, aki a délvidéki magyar irodalom jelentős alakja, továbbá Csuka Zoltánt, aki 110 évvel ezelőtt született – mondta Tari István, aki a szombati tanácskozást is ajánlja az irodalom ínyenceinek. – A könyv sorsáról tanácskozunk majd, és erre nemcsak írókat, hanem könyvkiadókat is várunk, azaz olyanokat, akik hivatásuknak tekintik a könyvkiadást. A Magyar Szó eddig korrektül foglalkozott az írótáborunkkal, a tanácskozás anyagából is igen terjedelmes ízelítőt publikált. Nagyon reméljük, hogy erre az idén is sor kerül. A Magyarkanizsai Írótábor legutóbb kiadott antológiája után hamarosan, talán jövőre, újból megjelentetünk egy válogatást az előző írótáborok alatt született művekből – mesélte a programbizottság elnöke.