2024. szeptember 3., kedd

Játék és olvasás

A szabadkai Városi Könyvtárban egész napos nyitva tartás, a topolyai Népkönyvtárban ingyenes internet, a zentai Városi Könyvtárban pedig játékok várják a diákokat

A szabadkai, topolyai és zentai könyvtárban az iránt érdeklődtünk, hogy milyen újdonságokat hozott a nyár, továbbá olvasnak-e ilyenkor a diákok házi olvasmányokat. Rávilágítunk arra is, hogy a könyvtárban nem csupán olvasni lehet, és nem honol mindig síri csend a falai között.

A szabadkai Városi Könyvtár munkatársa Omerović Heléna az új nyári nyitva tartás előnyeit és hátrányait ecsetelte:

– Harminc évig az egyik nap délelőtt, a másik nap pedig délután dolgoztunk, ehhez hozzászoktak az olvasóink, és szerintem elég is volt. Ezen a nyáron viszont sokak meglepetésére hétköznapokon egész nap nyitva tartunk (az olvasóterem péntekenként 22 óráig), szombaton pedig délelőttönként lehet bennünket látogatni. Ennek az az előnye, hogy bármikor bejöhetnek az érdeklődők könyveket böngészni. Hátránya viszont, hogy így a tájékoztató könyvtárosainkat is beosztják a pulthoz, és nem tarthatnak nyári foglalkozásokat, amiket a gyerekek nagyon megszerettek és megszoktak. Arról nem is beszélve, hogy nehezen tudjuk kihasználni a szabadságainkat. Nálunk a tagsági díj nyolcszáz dinár, és három könyvet lehet kivenni egy hónapra, de ezt meg is lehet hosszabbítani. Ez alól kivételt képeznek a házi olvasmányok, de nyáron, amikor nem olyan keresettek, különösen, ha több példány is van belőlük, akkor engedékenyebbek vagyunk. A szünidő alatt egyébként nem nagyon olvasnak a diákok házi olvasmányokat, esetleg csak azok, akiket a tanárok erre buzdítanak. Ezt nem tartom jó módszernek, inkább az ún. nyári olvasmányok ajánlását, hiszen ezekkel szintén lehet gyakoroltatni az olvasást – magyarázta a könyvtáros.

A topolyai Népkönyvtárból Náray Éva igazgató elmesélte, hogy a középiskolások gyakran bejárnak a könyvtárukba:

– Augusztus végéig hétköznapokon 7-től 15 óráig, szombatonként pedig 8-tól 11 óráig tart nyitva a könyvtár. A tagjaink ezt így szokták meg. Diákoknak nyolcadik osztályig kétszáz, nyugdíjasoknak háromszáz, felnőtteknek pedig négyszáz dinár az évi tagsági díj. Ezen kívül nálunk létezik egy ún. családi tagsági könyvecske, amely hatszáz dinárba kerül, és nyolc könyvet vehetnek ki vele. A könyvtártagok egész évben ingyen használhatják az internetet. Ezzel legfőképp a középiskolások élnek, akikkel jó kapcsolatot ápolunk, gyakran benéznek, úgymond hazajárnak a könyvtárunkba. Év közben ugyan sűrűbben jönnek, de azért nyáron sem hanyagolnak el bennünket. Meglepő, hogy a diákokat a szünidő alatt is érdeklik a házi olvasmányok. Valószínűleg a tanárok hívják fel rájuk a figyelmüket. Ez azért jó, mert amikor iskolaidőszak van, nem tudunk egyből 40–50 példányt biztosítani. Sokat segíthet a tanulónak a későbbiekben az, ha legalább egyet-kettőt elolvas a listáról – mondta az igazgató.

A zentai Városi Könyvtárban nyáron is zajlik az élet, Juhász Lassú Kornélia könyvtárostól megtudtuk, hogy náluk játszani is lehet:

– Gyermekeknek háromszáz dinár a tagsági díj, felnőtteknek pedig négyszáz. A könyvtári törvény azt irányozza elő, hogy egyszerre három könyvet vehetnek ki a tagjaink, de rugalmasak vagyunk, és nem tartatjuk be ezt túl szigorúan. Különösen olyanok esetében vagyunk elnézőbbek, akik rendszeresen járnak hozzánk, és kialakult irántuk valamiféle bizalom. Nálunk egyébként a kölcsönzési idő három hét, de a rendes tagok esetében az egy hónapot is megengedjük. Egyébként bevett szokás, hogy az iskola befejeztével áttérünk az egyváltásos nyitva tartásra. Így tehát hétköznap 8-tól 14 óráig, szombaton pedig 8-tól 12 óráig dolgozunk. Újdonságnak számít, hogy kitettünk játékokat különböző korosztálynak, 3-tól 15 éves korig. Legók, puzzle-ok, kesztyűbábok, hangszerek, kártyák, társasjátékok várják a gyerekeket könyvválogatás előtt vagy után. Néha kicsit nagyobb a hangzavar, mint az megszokott egy könyvtárban, de legalább zajlik az élet. Házi olvasmányokat pedig kevesen olvasnak, pláne nyáron. Jó, ha tanév közben elolvassák, de természetesen akad ellenpélda is – hallottuk a könyvtárostól.