2024. szeptember 3., kedd

Nyolcadikos tankönyvek hiányoznak

A Szabadkán megrendelt tankönyvek némelyikére megközelítőleg egy hetet kell várni

Az általános iskolák zöme a múlt tanévben is megszervezte a tankönyvek közös megrendelését. A listán a szülők bejelölhették, hogy mely kiadványokra tartanak igényt, sőt kedvezményesen a házi olvasmányokat is megrendelhették. A tankönyvcsomag ára korosztálytól függően megközelítőleg tízezer dinárt tett ki, és ezt három részletben fizethették ki a szülők. Akik nem ezt a módját választották a könyvek beszerzésének, egyes üzletekben is megrendelhetik a tankönyveket, sőt a lázas könyvvásárlás már javában tart.

Idén is két kiadó magyar kiadványait szerezhetik be az érdeklődők, a Tankönyvkiadó Intézetét és a Kreativni Centar kiadóét. Az olvasókönyvek ára hatszáz és nyolcszáz dinár között mozognak, a munkafüzetek valamivel olcsóbbak, négyszáz és ötszáz dinár körüli áron kaphatók. Emellett megvásárolhatók a házi olvasmányok is, áruk pedig kétszáztól és négyszáz dinárig terjed. Legtöbb osztályban nincsenek új kiadványok, kivéve a hatodikos földrajztankönyvet és -munkafüzetet, viszont a nyolcadikosok részére tíz új tankönyv jelenik meg idén.

Hatodikig az üzletekben nincs gond az ellátással, a hetedikes könyvcsomagból viszont egyelőre hiányzik a történelemkönyv és a szerb nyelvtankönyv. A nyolcadikosoknál más a helyzet, még nincs gyakorló nyelvtankönyv, matematikai feladatgyűjtemény, történelemkönyv (még szerb osztályok számára sem), földrajz, fizikai, kémiai feladatgyűjtemény és műszaki ismeretek könyv. Képzőművészeti tankönyvet nem is várnak, és egyelőre azt sem tudni, hogy mikor érkeznek a felsorolt hiányzó könyvek.

A középiskolai tankönyvek zöme beszerezhető, de akárcsak az általános iskolák esetében, megközelítőleg egy hetet kell várni a megérkezésükig.