2024. szeptember 3., kedd

Elkezdődött a jubileumi vigasság

X. INTERETNO FESZTIVÁL Hétfőn a szabadkai Interetno fesztivál nyitóceremóniája előtt két kiállításra is betérhettünk – Elkészült a rendezvény himnusza
Ex-libris kiállítás (fotó: Molnár Edvárd)

Elkezdődött a tizedik Interetno fesztivál, amelyre nyolc országból érkeztek fellépők, Argentínából, Venezuelából, Észak-Ciprusról, Spanyolországból, Oroszországból, Romániából, Magyarországról és Szerbiából. A nyitóceremónia előtt, a fesztiválhoz kapcsolódóan két kiállítás is megnyílt, Népeink jelene címmel a Pannónia Fotóklub tárlata a szabadkai Városi ajándékboltban, valamint az Ex libris – Interetno 2011 a Szabadegyetemen.

Az Ex libirs kiállításról Boros György grafikusművész, a Népkör MMK képzőművészeti szakosztályvezetője elmondta, hogy hatszáz mű érkezett tizennégy országból:

–Csodálatos művek érkeztek Kínából és Fehéroroszországból, amelyeken sajnos nem szerepelt az, hogy Ex libirs és X. Interetno, így ezek nem lehettek díjazottak, sőt a katalógusba sem kerülhettek bele. Ez ugyanis a pályázat alapfeltétele volt – hallottuk a szakosztályvezetőtől. A munkákat korosztályonként három kategóriára osztották, és a Kanyó Ervin grafikusművész, Molnár Imre Mirko képzőművészeti pedagógus és Gyurkovics Hunor festő alkotta zsűri bírálta el. A kiállításmegnyitón a nyertesek átvették a díjakat.

Az idei Interetno fesztiválról Bodrogi Béla, a rendezvényt szervező Népkör MMK főtitkára számolt be a rendezvény kezdete előtt.

– Nagyon erős tánccsoportok érkeznek, úgyhogy tartalmas rendezvénysorozatra számítunk. Megmaradtak az eddigi támogatóink, a tavalyi sajtótájékoztatókon pedig nyilvánosan kritizáltuk a Köztársasági Művelődési Titkárságot, és azt követően ugyan jelképes összeggel, de hozzájárultak a fesztiválhoz. Fontosnak tartjuk, hogy a köztársaság is magáénak érezze a fesztivált. Időközben megújult és felerősödött a CIOFF szerbiai tagozata. Az alapítótagjai között huszonhárom rendezvény, fesztivál található, és öttagú bizottságának az Interetno is aktív részese – mondta Bodrogi Béla, a fesztivált szervező Népkör MMK főtitkára, majd azt is elmesélte, hogy mitől lesz a tizedik, jubiláris Interetno másmilyen, mint az eddigiek

– Elkészült az Interetno fesztivál himnusza, a magyar, szerb és angol nyelven felcsendülő Interetno song, amelyet a fesztivál folyamán többször hallhatunk majd. Zeneszerzője Kucsera Géza, a szövegíró Pálfi Ervin, és részt vesz benne Juhász Gábor, Bakos Árpád és Csizmadia Anna is. Gazdagodtak a kísérőrendezvényeink, a kirakodóvásáron se volt még soha ennyi résztvevőnk. Az Aranykapu játszóház is több programmal várja a gyerekeket. Egy vajdasági-magyarországi kisvállalkozásnak köszönhetően megerősítettük a gasztronómiai részt is. Idén változott a fesztivál mottója, Együtt táncolni után ez most: Együtt zenélni. Először a Bakos Árpád Orchestra zenél, másnap a Juhász zenekar és a Ravnica közös koncertjére kerül sor, majd pedig a nagyon népszerű Csík zenekar lép fel, akik két évvel ezelőtt igen emlékezetes koncertet adtak. Természetesen igyekezni fogunk, hogy a záróceremónia is látványos legyen. Idén is lehet útlevelet váltani Etnopolisba, ökumenikus igeliturgián is részt vehetnek az érdekeltek, és felállítjuk a szeretetasztalt is. Ezúttal szeretnénk megkérni szabadkai polgárainkat, hogy szerény adományaikkal, ételeikkel járuljanak hozzá a távoli országokból érkező táncosok megvendégeléséhez. Az Interetno idén is ellátogat két környező településre, ezúttal Zentára és Bácsfeketehegyre. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy Szeged, Újvidék és Belgrád is érdeklődik a fesztiválunk iránt, és ezekből a városokból is egyre több látogató érkezik. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy igazi barátkozással teljen el ez az öt nap – hallottuk Bodrogitól.

A Interetno ma is gazdag műsorral várja az érdeklődőket: 16-tól Ki játszik ilyet...? játszóház gyerekeknek, 18-tól a Stars tánccsoport lép fel, 19 órától a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület lovagi játékokat mutat be, 20-tól külföldi táncpanorámában gyönyörködhetünk, 22 órától pedig a Bakos Árpád Orchestra zenél. 23 órától a hozzánk érkezők táncaival ismerkedhetünk a mindig vidám hangulatú barátkozós estéken a Népkör MMK fesztiválklubjában.