2024. szeptember 3., kedd

Tizenegyen a magyar–német első osztályban

A szabadkai Október 10. Általános Iskolában németországi tanítók is oktatják majd a diákokat

Sikeres diáktoborzás után, a szabadkai Október 10. Általános Iskolában szeptember elsejétől beindulnak a kétnyelvű tagozatok, a magyar–német és a szerb–német osztályok. Romić Gizella, az Október 10. Általános Iskola igazgatójának elmondása szerint nagy érdeklődés övezte ezt az új kezdeményezést, a tanítók pedig arra törekednek majd, hogy játékosan adják át tudásukat a kisdiákoknak:

– Magyar–német és szerb–német nyelven nyílnak tagozatok az iskolánkban. A magyar–német osztályba tizenegy elsős indul, míg a szerb–német tagozatot tizenhét tanuló alkotja. Az ilyen formájú kétnyelvű osztályok esetén a minisztériumi előírások szerint a tanórák minimum harminc százalékát kell idegen nyelven tanítani, ez esetben németül. A kisdiákok egyelőre a képzőművészetet, a testnevelést és a zenekultúrát hallgatják e nyelven.

Ezeken az órákon tehát a diákok csak németül tanulnak, és eredeti német nyelven hallanak mindent, mert a tanítóik Németországból érkeznek. Egy pedagógusházaspárról van szó, akik jól tudják, hogyan és milyen módszerekkel lehet könnyen, gyorsan, beszélgetési és játékos formában elsajátítani a németet. Az említett tantárgyak pedig megfelelőek arra, hogy általuk kötetlen hangulatban történhessen az oktatása – mesélte az igazgató, majd a projektum részvevőire is kitért – A németországi tanítók a német nagykövetség ajánlására érkeztek, a projektumban pedig részt vesz a szabadkai önkormányzat is. Többek között ingyenes autóbuszjegyet biztosítanak azoknak a diákoknak, akik a kétnyelvű tagozatba járnak és négy kilométernél távolabb laknak az iskolától. Mivel az Október 10. Általános Iskola kisebb iskolának számít, nagyon is alkalmasnak bizonyult e projektum lebonyolítására, főleg a rugalmassága miatt. Fontos volt, hogy képesek legyünk gyorsan váltani és alkalmazkodni az új helyzethez. Az igény a két tannyelvű tagozatok iránt már korábban is megfogalmazódott, a szülők elég nagy érdeklődést mutattak, sőt már a következő évekre is gondolnak. Előre keresik a lehetőséget arra, hogy gyermekük kétnyelvű tagozatba iratkozhasson – mondta az igazgató.