2024. szeptember 3., kedd

A szabadkai zenede tehetséges roma diákjai is Mariborban

Együttműködési szerződést írt alá a szabadkai POLIS FEST civil szervezet és a szlovéniai ZULK Egyesület

Kedden a szabadkai Városházán találkoztak a POLIS FEST civil szervezet mint a ROMART nemzetközi romafesztivál szervezői és a szlovéniai ZULK Egyesület képviselői. Találkozásuk fő célja, hogy új szintre emeljék együttműködésüket és partnerkapcsolatot alakítsanak ki. A ZULK Egyesület ugyanis a jövő év áprilisában zajló Maribor 2012 – Európai kulturális fővárosa rendezvénysorozat keretében sorra kerülő Roma zenei hétvége rendezvény producere. Az együttműködés értelmében a szabadkai roma tehetségek is bemutathatják tehetségüket Mariborban, de minden bizonnyal más szlovéniai településeken is. Tegnap a két szervezet erről szerződést is aláírt.

Goran Nikolić, a POLIS FEST elnöke kiemelte, hogy ez az együttműködés nagyon fontos és kiváló bemutatkozási lehetőséget jelent a szabadkai roma zenészeknek. Kiváltképp a szabadkai Zeneiskola tehetséges roma diákjainak, akik már így is számos díjat hoztak külföldi és belföldi szerepléseik alkalmával, és mindenképpen megérdemlik a maribori fesztiválon való részvételt.

Mira Muršič, a ZULK Egyesület elnöke elmondta, hogy szervezetük Macedóniával is jó kapcsolatot ápol, a szabadkai POLIS FESTtel kialakított együttműködés értelmében pedig úgy tervezik, hogy alkalomadtán Szabadkára is eljönnek szlovéniai zenészek.

A maribori vendégeket Slobodan Čamprag üdvözölte a szabadkai városvezetés, Zorica Belić pedig a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság nevében.