2024. szeptember 3., kedd

Találkozunk a Cseresznyéskertben!

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata új helyet keres a Soltis Stúdiónak

(Liselotte és a május -- Szilágyi Nándor felvétele)

A Népszínház Magyar Társulata megkezdte a 2011/2012-es évadot. Mezei Zoltán társulatigazgató és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg ecsetelte, hogy mi mindenre számíthatunk az elkövetkező időszakban, de mielőtt belevágnánk az új évad előadásainak ismertetésébe, felhívnánk a figyelmet arra, hogy szeptember huszadikán, kedden, 19.30-tól a Zentai Magyar Kamaraszínház Liselotte és a május című vendégjátékát láthatjuk a Jadran Színpadon, amelynek rendezője Mezei Zoltán, szereplői pedig Vicei Natália és Ralbovszki Csaba .

Az új évad első bemutatójára október 25-én kerül sor a Jadran Színpadon, Csehov Cseresznyéskertjét nézhetjük meg, amely az NKA támogatásával jön létre. Az előadást Bérczes László rendezi, aki korábban a Gézagyereket állította színpadra.

A második bemutató december 23-án lesz a Jadran Színpadon, ekkor Ivo Andrić–Zalán Tibor–ifj. Kucsera Géza Aska és a farkas előadását láthatjuk Hernyák György rendezésében, a NEFMI – FEPO (Nemzeti Erőforrás Minisztérium – Fejezeti Pályáztatási Osztály) támogatásából. Az előadás a családszínház kategóriába tartozik, amelyre nyugodtan eljöhetnek szülők és gyerekek is.

Az évad második fele márciusi bemutatóval kezdődik, a rendező Dömötör András lesz, aki az Egy elmebeteg nő naplója című, a budapesti Thália Színházzal koprodukcióban készült előadást is színpadra állította. A tervezett előadás a német drámairodalom klasszikusai közül kerül ki, de még nem tudni, melyikre esik a választás.

Áprilisban játsszák Lénárd RóbertVirrasztók című előadását, amelyet a szerző a tavalyi felolvasószínházra írt, de mivel a magyar társulat színvonalasnak találta, bejelentették az évente sorra kerülő NKA Katona József drámaíró pályázatra, és itt nyertes lett. Az előadást Telihay Péter rendezi.

– Ez az első olyan előadás, amely a felolvasószínházból rendesen repertoárra került. Ezzel szeretnénk serkenteni a vajdasági magyar drámaírást. Az előadás egyébként plusz produkciónak számít, tehát költségvetésen kívülinek, mivel négyre kapunk támogatást. A negyedik támogatott bemutatóra májusban kerül sor, szintén Telihay Péter rendezésében, aki párhuzamosan foglalkozik majd mindkét darabbal. A másik a Leigh–Darion–Wasserman La Mancha lovagja zenés produkció lesz – közölte Mezei Zoltán, majd az október végén sorra kerülő Délvidéki Magyar Színjátszás Napja rendezvénysorozattal folytatta, amely a Bethlen Gábor Alap támogatásával jön létre.

– Tizedik alkalommal kerül kiosztásra a Pataki Gyűrű-díj, és nyolcadszor lesz felolvasószínház, amelyre még október tizedikéig várja a magyar társulat a kortárs vajdasági szerzők alkotásait. A többnapos rendezvényen az Újvidéki Színház vendégszerepel az Óz, a nagy varázslóval, a Zentai Színtársulat pedig a Padlással, de kiállítást is láthatunk, amely a Népszínházat támogató képzőművészek alkotásaiból áll majd – mondta a társulatigazgató és kitért a változásokra is.

– Előadásainkban ezentúl láthatjuk Pámer Csilla, Baráth Attila és Mácsai Endre frissen diplomázott színjátszókat is. A helyprobléma viszont továbbra is sújt bennünket. Elköltözik a Soltis Lajos Stúdió, mivel a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon folyó munkálatok elérték azt az épületrészt is. Az új helyről még folynak az egyeztetések, de a városi vezetőség partner abban, hogy megoldódjon ez a probléma – hallottuk Mezei Zoltántól.