2024. szeptember 3., kedd

Interjúlázban égve

Megjelent Krekity Olga ismert személyekkel készített interjúkat tartalmazó könyve

Az Életjel kiadásában, Interjúlázban címmel látott napvilágot Krekity Olga könyve, amely ismert írókkal, költőkkel, filmrendezőkkel készített interjúkat tartalmaz. A szerző a Hét Nap újságírója, de az ő vezetésével indult meg a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület, és hozzá kapcsolódik a Szép Szó Tábor létrejötte is.

A kötet szerkesztője, Dévavári Beszédes Valéria kiemelte, hogy fontosnak tartja az interjúk könyv formájában történő kiadását. Akkor is, ha egyesek szerint fölösleges, mivel már megjelentek a sajtóban, a könyvekben ugyanis tovább élnek a nagy emberek gondolatai, amelyek a vajdasági magyarsághoz szólnak. Hozzátette azt is, hogy általában hiányolja a nagyinterjúkat az újságokból, amelyek terjedelmüknél fogva több személyes megfigyelést és érzésleírást engedhetnek meg, ezáltal pedig emberközelibbek.
Krekity Olga és a kötet recenzense, Hózsa Éva egyetemi tanár, aki több interjú készítésénél jelen volt, visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a magyar irodalom és filmművészet kiválóságaival készültek a beszélgetések Budapesten, miközben egy életre szóló élményben lett részük.
Az Interjúlázban című könyvben többek között Szabó Magdával, Mándy Ivánnal, Móricz Virággal (Móricz Zsigmond legidősebb lánya), Bacsó Péterrel, Szabó Istvánnal készült interjúkat olvashatunk, és még sok érdekes történetet az interjúk létrejöttének körülményeiről.
A könyvbemutatón jelen lévők hanganyagokba is belehallgattak, így ha csak néhány pillanatra is, de részesei lehettünk olyan intim hangulatú beszélgetéseknek, amelyek a nagyinterjúk készítését jellemzik.