2024. szeptember 3., kedd

Fesztiválok, pályázatok, műhelyek

A SZABADKAI FOKUS ALAPÍTVÁNY HÍREI

A Fokus Alapítvány mindig is fontosnak tartotta a fiatal tehetségek felkarolását. Ez okból hirdették meg a Jégtörő elnevezésű pályázatukat, amelyre december elsejéig várják azoknak a 15 és 35 év közötti fiatal alkotóknak a munkáit, akiknek még nem sikerült nyilvánosan is megmutatkozni. Olyanok alkotásait várják, akiket érdekel az irodalom, a képzőművészet, a fotózás, a zene, a film vagy a színház, beleértve a performanszot is. A munkák elbírálásra kerülnek, az első öt helyezett pedig százezer dináros anyagi támogatást kap, amelyből megvalósíthatja a tervét.

Az alapítvány egy másik pályázatra is felhívja a figyelmet: november 23-áig, Szabadka területéről jelentkezhetnek azok a fiatalok, akik szeretik a borzongást, és Lugosi Béla, a Drakula első és igazi megformálója megihleti őket annyira, hogy rövid rémfilmet készítsenek. Ezeket a kisfilmeket akár mobiltelefonnal is elkészíthetik, de arra biztatják az alkotókat, hogy vegyék figyelembe a régi Drakula filmek jellegzetességeit, és bátran használják a fekete-fehér, néma technikákat, akárcsak a szerzői háttérzenét. A legeredményesebb munkákat zsűri bírálja el, amelyet Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, Tolnai Szabolcs filmrendező és Nela Tonković a Képzőművészeti Találkozó Kortárs Galériájának kurátora alkotja. Erre a pályázatra egyébként a Drakula kultuszfilm 80. évfordulójának alkalmából került sor, amiről december 15. és 17. között is megemlékeznek a Lugosi Béla napok című rendezvényen. Az első helyezett erdélyi utazást nyer, a második és harmadik pedig kézi kamerát.

Szeptember utolsó napjával megkezdődött a negyedik Ambush fesztivál, amely november 26-ig tart. A fesztiválon tizenegy hazai és külföldi előadók koncertje lesz három helyszínen, a Bash Házban, a Mladost klubban és a Studio 11-ben.

Ezenkívül az alapítvány még két műhelymunkára hívja fel a figyelmet. Egyik a tizenhárom éves Medijala képzőművészeti csoporté, amely október 15-éig várja új tagjait az Adolf Singer utca 19-es szám alatt vagy a Fokus Alapítvány emailcímén és telefonszámán: office@fokus-su.rs, 024/523566. A csoportot Goran Vuletić festő és rajztanár vezeti, a foglalkozások pedig kétnyelvűek és ingyenesek. A másik műhelymunka az irodalomhoz kapcsolódik, és két nyelven működik majd. Szerbül Tili Róbert zenész, költő, magyarul pedig Sirbik Attila író, az Új Symposion szerkesztője tartja majd a foglalkozásokat.