2024. szeptember 3., kedd

Ötven éves az Ifjúsági Fesztivál

December 10-én jubileumi koncert, jövőre már a fiatal együttesek és énekesek mérettetnek meg

(Diósi Árpád fotóján Kornelije Kovač és Lengyel Gábor)

Lengyel Gábor és Kornelije Kovač zeneszerző régóta tervezi a fesztivál újraélesztését. Mögéjük állt Szabadka önkormányzata, de tartományi szintű támogatás is érkezett. Csakhogy, mire megteremtődött az anyagi háttér, már nem volt idő a zenei megmérettetést megszervezni, így az 50 éves jubileum kapcsán úgy gondolták, ez évben az eddigi fesztiválokat fogják felidézni. Jövőre viszont újraindítják a versenyt, és ekkor megint a fiatalok kerülnek középpontba. Lengyel Gábor, az Ifjúsági Fesztivál igazgatója elmondta azt is, hogy a fiatalok fontos részt vállalnak a fesztivál lebonyolításában. A zenészektől kezdve a technikusokig, a színpad mögötti tevékenységeken át, mindent a fiatalok végeznek majd el, és az egyetemi karokról is várnak önkénteseket. A lényeg, hogy szabadkai erőkkel valósuljon meg a fesztivál.

Kornelije Kovač, az Ifjúsági Fesztivál művészeti igazgatója szerint nem szabad szem elől téveszteni az Ifjúsági fesztivál lényegét, méghozzá azt, hogy ez a fiatal, ismeretlen szerzők versenye, a tehetségek felkutatását szolgálja.

Vladimir Miletin, az Ifjúsági Fesztivál programigazgatója elmondta, hogy a szellemiség megőrzése mellett természetesen újítanának, igazodnának a kor ízléséhez és igényéhez, így akár lemezlovas versenyt is meghirdetnének.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy a Mladost épületére emléktáblát helyeznek, amelyre a fesztivál két alapítójának neve kerül, Josip Kovačé és Aleksandar Jančikiné, továbbá egy brosúra is megjelenik a fesztivál ötven évéről.

A szabadkai Sportcsarnokban megrendezésre kerülő december 10-ei jubileumi koncertre jelezte részvételét többek között Kornelije Kovač, Jovan Adamov, Vojkan Borisavljević, Bora Đorđević, Biljana Krstić, Gorica Popović, Snežana Jandrlić, Neda Ukraden, Zafir Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Ratko Kraljević, Tomaž Domicelj, Slave Dimitrov, Brano Likić, Drago Mlinarec, a Generacija 5, Leo Martin, Srđan Marjanović, Lado Leskovar, Ibrica Jusić, Maja Odžaklijevska, a Vlada i Bajka duó, Stevan Zarić, Kemal Monteno, Bora Platiša, az Atomsko sklonište, a Del Arno Bend, a Kerber, a Gazmend Pallaska, a Severni vetar, Narcis Vučina, a Lutajuća srca és a KUD Idioti, valamint, a Bolid együttes, amely magyarul fog énekelni.

A fesztiválra a belépőjegyek elővételben, november tizedikéig, ötszáz dinárba kerülnek, utána pedig hétszázba. Október tizenötödikétől megvásárolhatók a szabadkai Saxban, és az UP&UP irodában, de megrendelhetők a www.eventim.rs honlapon is. A szervezők Vajdaság több pontjára is kiterjesztik a belépőjegyek árusítását.