2024. szeptember 3., kedd

Mákvihar a könyvtárban

Csík Mónika bemutatta első gyermekverskötetét

A szabadkai Városi Könyvtár olvasóterme kedden délelőtt megtelt a Széchenyi István Általános Iskola másodikosaival és harmadikosaival. A kis diákok ezúttal könyvbemutatón vettek részt, amely akár egy rendhagyó magyarórának is beillet. A verses kalandozáson megismerhették Csík Mónikát, lapunk munkatársát, akinek nemrég jelent meg első gyermekverskötete Mákvihar címmel. A kötet a zEtna Kiadónál látott napvilágot, az illusztrációkat Recskó Diana készítette.

Ahhoz, hogy megértsük a címet, tudnunk kell, hogy Csík Mónika Kispiacon született, ahol megfigyelte, hogyan kell betakarítani a mákot:

– Levágják a labdaszerű gubóját, felmetszik, majd kiszórják belőle a termést, amely még sok apró szennyeződést tartalmaz. Ezért a gazdák megfognak egy maréknyi mákot, kiállnak a szélbe, az pedig kifújja a lehulló mákszemek közül a pehelykönnyű mákhéjdarabkákat. Mi legalábbis így tisztítottuk a mákot otthon, közben sokszor eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha feltámadna egy hatalmas szélvihar, felkapna egy csomó mákot, és valóságos mákvihar kerekedne – mesélte Csík Mónika.

Az írónő a bevezetőjében azt is elmondta, hogy a Magyarkanizsai Írótábor egyik rendhagyó irodalomóráján figyelte a gyerekek reakcióit. Ekkor tapasztalta meg, hogy nem mindig az köti le a figyelmüket, amit a felnőttek érdekfeszítőnek gondolnak. A keddi könyvbemutatón ki is egyezett a résztvevő gyermeksereggel, hogy bármilyen kérdésük vagy megjegyzésük van, nyugodtan jelentkezzenek, és mondják el bátran. Több se kellett a diákoknak, mert hozzászólalásból akadt bőven.

A gyerekek a verseket is figyelmesen hallgatták, sőt egy-egy szokatlanabb szóra is felfigyeltek, amelynek jelentését megosztották a többiekkel. Csík Mónika verstémái kapcsán is beszélgetett a diákokkal, kiderült, hogy sokan a homokvárépítés mesterei, és majdnem mindenki szereti a mákos tésztát. A legjobban mégiscsak az csigázta fel az érdeklődésüket, amikor a számítógépes játékokról és az erről szóló versről beszélgettek, továbbá, amikor rajzfeladatokat kellett megoldaniuk.

Csík Mónika Mákvihar című verseskötete megvásárolható Szabadkán, a Danilo Kiš könyvesboltban.