2024. szeptember 3., kedd

Egyetlen nap alatt 560 új olvasó

A szabadkai Városi Könyvtár díja Bela Durancinak és Dömötör Gábornak

Szabadkán, a Városi Könyvtárban érdemes megtekinteni a Könyv, de másként! e lnevezéstű kiállítást, amely megálmodója Ágoston Pribilla Valéria , a könyvtár igazgatóhelyettese. Többek között Szarapka Tibor , Sava Halugin , Boros György , Torok Melinda , Sagmeister Peity Laura , Janovics Erika és Nemes Fekete Edit képzőművészek munkáit tekinthetjük meg. Alkotásaikkal azt fejezték ki, hogy a könyv, mint forma, amely megfogható, lapozható, szagolható, tapintható, hogyan hat rájuk.

A könyvtár 121. születésnapján rendezett ünnepi műsoron Dragan Rokvić igazgató ismertette a könyvtár céljait, és kitért arra is, hogyan haladnak az elérésükben. Említette az olvasótoborzást, a könyvállomány növelését és digitalizációját, valamint az elektronikus könyvtár működését. Ezek kapcsán tudhattuk meg, hogy mind a négy tételnél jelentős előrelépés tapasztalható, az olvasók számát illetően pedig hozzátette, hogy nemrég egy nap alatt 560-an iratkoztak be a könyvtárba, ami rekordszámba megy. Az igazgató a könyvtár életét gazdagító színvonalas művelődési rendezvényekről is szólt.

Ágoston Pribilla Valéria a könyv és a telekommunikációs eszközök harcáról beszélt, a szabadidő felosztásáért vívott csatáról, az aggodalomról, hogy a könyvolvasás háttérbe szorul. Kiemelte, hogy csökkent az érdeklődés a klasszikusok, és megnövekedett a szórakoztató tartalmak iránt, de legalább az ismeretterjesztő könyvek keresettek.

A rendezvényt díjkiosztás tette ünnepélyesebbé, díjat kapott Bela Duranci kimagasló helyismereti munkásságáért, az Év Helyismereti Könyve Díjat pedig Dömötör Gábor, A holdleány álma című alkotása kapta, amely az Életjel kiadásában jelent meg. A továbbiakban jutalomban részesültek a könyvtár leghűségesebb olvasói és jubiláló dolgozói, de díjat kapott az Amerikai Kuckó képzőművészeti pályázatának nyertese is. Mile Tasić könyvtáros az Óvjuk meg a helyismereti könyvtári emlékeinket elnevezésű akcióról beszélt, amely sikerességéhez azok az olvasók járultak hozzá, akik írott emlékeket hoztak a könyvtárba.

Az ünnepi műsoron az Electa Művelődési Egyesület növendékei is felléptek.