2024. július 19., péntek

A kordokumentumok megőrzése

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel a közös munkáról és a célkitűzésekről tárgyalt Zentán a Magyar Szó és a Hét Nap vezetősége

Az eddigi együttműködés sikerességéről és a további közös munkáról folytatott megbeszélést tegnap a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) vezetősége Zentán.  

Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója elmondta, fő feladatkörük a digitalizálás, hiszen ennek köszönhetően megmenthetik a vajdasági magyar nemzeti közösség kulturális örökségét. Hozzátette, hogy a digitalizáció a közös érintkezési pont.

– A mi feladatunk az, hogy megjelenítsük a Vajdasági Magyar Digitális Archívumban a Magyar Szó és az ahhoz köthető mellékletek tartalmait, valamint a Hét Nap digitalizált formáját is. Erről és az ehhez kapcsolódó célkitűzésekről egyeztettünk. Dormán László és Németh Mátyás fotóriporterek képanyagának egy része már megtekinthető a Vamadia fotótárában. Nagyon fontos a vajdasági magyar közösség szempontjából az, hogy ezeket a tartalmakat ingyenesen elérhetővé tegyük, hiszen ezek közkincsnek számítanak – mondta.

Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója emlékeztetett, hogy a napilap idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, ezért is fontos, hogy felgyorsítsák a digitalizációt.

Rámutatott, hogy a két gyermeklap, a Mézeskalács és a Jó Pajtás digitalizálása már naprakész, emellett a Naptár kiadványé is. Fontosnak tartják a VMMI munkáját, azt, hogy elektronikus formában elmentik a Magyar Szót az utókor számára, hiszen ma már kordokumentumnak számít, és a visszajelzések alapján nagyon sokan használják a kutatásaikhoz azokat az írásokat, amelyek egykoron megjelentek az újságban.

– Mindezeken felül arról is ötleteltünk még, hogy hogyan tudjuk egymást és a munkát is megerősíteni. A Magyar Szó székházában hamarosan elkezdődnek a munkálatok, és elindul a beruházások megvalósítása. Egyebek mellett egy sajtó- és nyomdamúzeum létrehozását is megálmodtuk. Ezen belül is szeretnénk majd megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek által a VMMI munkájára is rá tudjuk irányítani az érdeklődők figyelmét – nyilatkozta Erdődi Edvina.

László Edit, a Hét Nap igazgatója elmondta, hogy korábban, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően, már digitalizálták a hetilap 1946 és 2022 közötti lapszámait. Ezek már a honlapjukon is megtekinthetőek.

– A találkozón átbeszéltük a múltat és a jövőbeli terveket is, ami a Hét Napot illeti. Egy hatalmas fotómennyiséget nem rég digitalizáltak, most a mi feladatunk az, hogy ezeket beazonosítsuk, és elnevezzük, dátum szerint soroljuk be őket. Így bemutathatjuk azt a hatalmas és gazdag múltat, amely az itt élő, vajdasági magyar közösséget jellemezte az elmúlt évtizedekben – árulta el László Edit.

Az igazgatók mellett a találkozón jelen volt még Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes, valamint Tóth Lívia, a Hét Nap fő- és felelős szerkesztője. A beszélgetést követően a vendégek betekintést kaphattak a digitalizációs folyamatokba is.

A találkozó résztvevői / Gergely Árpád felvétele

A találkozó résztvevői / Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: A vendégek megtekinthették a digitalizációs munkát is, amelyet a VMMI végez / Gergely Árpád felvétele