2024. július 19., péntek

Erős közösségi teret kell éltetni

Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója: Még három bemutató az idényben

Csütörtök este folytatódott a szabadkai Szekeres László Alapítvány klubhelyiségében a Vendégségben színházaink című beszélgetéssorozata. A Zentai Magyar Kamaraszínház és az Újvidéki Színház vezetői után Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója volt a vendég, vele pedig Oláh Tamás teatrológus, dramaturg beszélgetett. 
Mészáros Gábor Újvidéken diplomázott színművészeti szakon, 2008-ban, nem sokkal a KDSZ átalakulása után csatlakozott a színház társulatához, így azután ő lett a színház legrégebbi színésze. 
Bevezetésként megtudhattuk azt is, hogy már korán megszerette a verseket, aktív néptáncos volt, először pedig az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör színjátszócsoportjának Egri csillagok című produkciójában szerepelt, amelyben Dobó Istvánt alakította. Azután Zentán is játszott, és habár erősen kötődött a néptánchoz, mégis a színészet mellett döntött. A KDSZ-ben az első előadás, amelyben láthattuk, az Urbán András rendezésében készült Turbo Paradiso volt, azóta pedig megközelítőleg hatvan előadásban játszott. Az est folytatásában Mészáros Gábor beszélt a KDSZ arculatáról, és arról is, hogy igazgatóként mit tervez hozzáadni a színház működéséhez:
– A KDSZ alapidentitása Urbán Andráshoz kötődik, és ha jobban belegondolok, az én színészi identitásom is, hiszen nagyon sokat dolgoztunk együtt. Mégis, szerintem a KDSZ akkor volt „urbános” és igazán „kosztolányis”, amikor Urbán András előadásaival foglalkoztunk. A többi produkció nem feltétlenül ebben a szellemben készült, még akkor sem, ha mindig egy kísérletező vonalat képviselt. Más irányba én sem mennék el, de mondjuk jobban nyitnék a határon túli magyarok felé, mert úgy gondolom, hogy eddig a balkáni vonal erősebben lett képviselve. Amiből viszont nem engedek, az a színészek felkészültsége. Szerintem egy színész akkor jó igazán, ha szellemileg és fizikailag is összeszedetten tud jelen lenni – hallottuk Mészáros Gábortól, aki, mint mondta, igazgatóként egyes dolgokban még puhatolózik.
– Megpróbálok ritkítani a játszásainkon, egyrészt nagyobb esemény legyen az, hogy játszik a társulatunk, jusson időnk meghirdetni az előadásainkat, és a közönség ezeket izgatottabban várja. Másrészt pedig a technikai személyzetet sem szeretném lefojtani. Ugyanakkor viszont fontosnak tartom színesíteni is a repertoárt, vendégjátékokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel. Úgy gondolom, hogy egy erős közösségi teret kell éltetni. Minél tarkább, sokrétűbb a felhozatallal, ami csak előnyt jelent – fejtette ki az igazgató, aki szólt a vajdasági színházak közti együttműködésekről, annak akadályairól, a játszások egyeztetésének a lehetetlenségéről, a rugalmasság hiányáról, és mint mondta, ezen a téren a koprodukciókban látja a megoldást.
A KDSZ március elsején mutatja be a Spiró György műve nyomán készült Árpád-ház című produkciót, Keszég László rendezésében. Az évad végéig még két bemutató várható.

Nyitókép: Oláh Tamás és Mészáros Gábor / Lukács Melinda felvétele