2024. július 19., péntek

Madarak urbánus környezetben

A Szabadkai Városi Múzeum Természettudományi Osztálya fotópályázatot hirdet – Kizárólag amatőr fotósok jelentkezését várják

A Szabadkai Városi Múzeum munkatársai pénteken a Természettudományi Osztály A természet és az ember című állandó kiállításának termében tartották sajtótájékoztatójukat. Bemutatták az osztály idei tevékenységeit, valamint meghirdették a Szabadka madárvilága című fotópályázatot. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet városi területeink madárvilágára és annak fontosságára az emberek és a környezetünk szempontjából. A pályázatra beérkező legjobb fotókból válogatást fognak bemutatni a készülő Szabadka madárvilága ‒ madarak urbánus környezetben című időszaki tárlaton.
Kajdocsi Lovász Gabriella, a Szabadkai Városi Múzeum főmuzeológusa, biológus-antropológusa és Slađana Aleksić muzeológus, biológus a sajtótájékoztatón a pályázat feltételeiről is beszámoltak.
– Szeretnénk bemutatni azokat a madarakat, amelyekkel nap mint nap együtt élünk, amelyekkel találkozunk az utcán, az udvarunkban, vagy bárhol, ahol megfordulunk. Ki szeretnénk térni a jelentőségükre, a saját és a környezetünk szempontjából is. Ezáltal Szabadkát, mint egy madárélőhelyet fogjuk bemutatni. A lakossággal, illetve látogatóinkkal a különböző városrészeket, különböző élőhelyekként fogjuk megismertetni. Emellett bemutatjuk azt is, hogy milyen módon tudnak e madarak alkalmazkodni ehhez a városi környezethez, illetve a városi környezetnek a kihívásaihoz. A fotópályázat során olyan fotókat várunk a városból, amelyeken madarak szerepelnek. Pályázni lehet 2020 óta Szabadkán készült fényképekkel az alábbi tematikus kategóriákban: madárportré, madarak és környezetük, madarak viselkedése. A fotópályázat korosztályhoz nem kötött, egyénileg vagy csoportosan is lehet jelentkezni. A pályázat időtartama november 1-éig tart. A díjazott fotókat a Szabadka madárvilága ‒ madarak urbánus környezetben című kiállítás keretében decemberben mutatjuk be a nagyközönségnek – emelte ki Kajdocsi Lovász Gabriella, hozzátéve, a pályázatban kizárólag amatőr fotósok vehetnek részt.
A pályázat feltételeit és szabályait a múzeum honlapján, illetve külön Facebook- és Instagram-oldalakon is közzéteszik, ugyanitt a pályázaton résztvevő fotókat a szélesebb közönség is követheti majd #SUbirds hashtag alatt.
A beküldött fotókat a Szabadkai Városi Múzeum szakemberei és szabadkai ornitológusok bírálják el. A zsűri minden kategóriában az első három helyezettet díjazza. Emellett díjazza a legjobb ifjúsági (16 éves kor alatti) fotósokat is. A közönségdíjat a közösségi oldalakon begyűjtött lájkok száma dönti el. Az eredményhirdetésre november 8-án kerül sor a szervező közösségi oldalain és a Szabadkai Városi Múzeum honlapján.
Mint azt Kajdocsi Lovász Gabriella hozzáfűzte, az említett tevékenységek mellett a Természettudományi Osztály szervezésében valósul meg augusztus elején Ivan Dulić Mi lapul a síkság alatt című, geológiai témájú vendégkiállítása is, ahol egyebek mellett a Fruška gora keletkezésének történetét, valamint vidékünk geológiai történetét is be fogják mutatni. Mindezek mellett Sturc Béla, a neves szabadkai botanikus születésének 110. évfordulója alkalmából is készül egy kamarakiállítás. Sturc Béla a város környékének növényvilágát is feltérképezte. A kutatómunkájának eredménye egy nagyon gazdag, majdnem 600 fajt tartalmazó herbárium lett, amelyet a múzeumnak adományozott 1988-ban.

Nyitókép: Balról jobbra: Kajdocsi Lovász Gabriella és Slađana Aleksić tartottak sajtótájékoztatót a Szabadkai Városi Múzeumban / Dér Dianna felvétele