2024. július 19., péntek

Koszorúzás és előadás

Gróf Hadik András halálának évfordulójára emlékeznek vasárnap Futakon és Újvidéken

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ az idei évben is megemlékezést tart gróf Hadik András halálának évfordulóján. Március 10-én, vasárnap, 10:30-kor a futaki Jézus Szíve Templomban tartanak szentmisét a tiszteletére, amit követően megkoszorúzzák Gróf Hadik András síremlékét. Ezek után 13 órától képvetítéssel egybekötött előadást és ünnepi megemlékezést tartanak az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban, ahol Lázár Balázs és Süli Attila őrnagy, a budapesti Hadtörténelmi Intézet és Múzeum munkatársainak előadása hangzik el.
Gróf Hadik András 1710. október 15-én született. Ő az a huszárgenerális, akit Mária Terézia „leghűségesebb huszárjaként” tartanak számon. Ő telepítette Moldvából Bukovinába a hadkötelezettség elől elmenekült székelyeket: róla nevezték el Hadikfalva és Andrásfalva településeket. Mária Terézia bizalmasa, és magyar politikájának egyik fő képviselője volt. A császárnő 1763-ban grófi rangra emelte, 1771-ben pedig neki ajándékozta a futaki kamarai uradalmat a hozzá tartozó hat településsel: Futakkal, Glozsánnal, Petrőccel, Kiszáccsal, Pirossal és Begeccsel, majd Cserevicset is a birtokhoz csatolták.
Gróf Hadik András 1790. március 12-én hunyt el. Holttestét a futaki Jézus Szíve Római Katolikus Templom kriptájában temették el.