2024. július 28., vasárnap

Ahol lenni jó, ahol enni jó

Kortárs vajdasági képzőművészek tárlata nyílt meg a szabadkai Blaha Lujza cukrászdában

Kedden este kortárs vajdasági képzőművészek alkotásaiból álló tárlat nyílt meg a szabadkai Blaha Lujza cukrászdában, amely a már meglévő, Szalai Attila szellemes karikatúráit tartalmazó kiállítás mellett kapott helyet. A tárlat létrejöttét ft. Paskó Csaba, a szabadkai Caritas elnöke, a Blaha Lujza cukrászda igazgatója szorgalmazta:

Zenei produkció a Blaha Lujza cukrászda tárlatának megnyitóján (Fotó: Lukács Melinda)

Zenei produkció a Blaha Lujza cukrászda tárlatának megnyitóján (Fotó: Lukács Melinda)

– Úgy gondolom, hogy a kulináris élvezeteken túl más élvezetek is léteznek. Ebben az esetben ez a képzőművészet, a kiállítás. Egy nagy térben vagyunk, és amikor ide először beléptem, két gondolat fogalmazódott meg bennem: létrehozni Szabadkán egy igazi polgári cukrászdát, ahol megfelelő, ide illő, lágy, halk muzsika szól, és finom ízek vonzzák a vendégeket, közben viszont figyelve ezeket a nagy, csupasz falakat, az is eszembe jutott, hogy néhány kép igencsak jól mutatna. Azon kezdtem el gondolkodni, hogy az eddig összegyűjtött festményeimet hova helyezhetném el, hol mutatnának a legjobban a cukrászdában. Közben arra jöttem rá, hogy itt akkorák a felületek, hogy nem is lehetne néhány képből megoldani a falak díszítését. Ebből a gondolatmenetből alakult ki ez a tárlat. Jelenleg harminc kiállított képünk van, a több mint húsz, Szalai Attila által készített karikatúra mellett. Összesen tehát megközelítőleg ötven kép díszíti a falainkat. Azok a ma élő, kortárs művészek képei lettek kiállítva, akik a mai vajdasági képzőművészetet képviselik és itt élnek. Ez számunkra nagyon fontos, mert a cukrászdával is értéket szeretnénk képviselni. A célunk az is volt, hogy képzőművészeti alkotások tárházát, Blaha Lujza-körgalériát hozzunk létre, hogy akik ide bármikor bejönnek, Magyar Szót, Hét Napot olvasva, hagyományos, tradicionális, finom ízek mellett, kellemes beszélgetést tudjanak folytatni politikáról, napi kulturális eseményekről, történelemről, közben körültekinteni, ha úgy gondolják körbesétálni és képzőművészeti alkotásokat is megcsodálni. A tárlatokat általában alkalomadtán, meghatározott időre állítják fel, itt viszont az épp aktuális nagy művészeink képeit bármikor megtekinthetik az érdeklődők. A cukrászdánkat olyan hellyé szeretnénk alakítani, ahol lenni jó, ahol enni jó, ahol a testi táplálék mellett a lelki táplálékot is megkaphatják az emberek, amire manapság is pont annyira szükség van, mint amennyire mindig is volt. A kiállítások feladata, hogy az embereket összehozza, elgondolkodtassa, a mi esetünkben pedig, hogy a vendégeket ide csalja és például egy finom krémes vagy csokitorta mellett, elgondolkodjanak az élet nagy dolgairól. Úgy érzem, hogy amennyiben egy igényes, tartalmas, polgári cukrászdát szeretnénk létrehozni, ez a kiállítás fontos része lehet – fejtette ki Paskó Csaba.

Kerekes Sándor és Paskó Csaba, a háttérben Blaha Lujza portréja (Fotó: Lukács Melinda)

Kerekes Sándor és Paskó Csaba, a háttérben Blaha Lujza portréja (Fotó: Lukács Melinda)

Ahogyan azt megtudhattuk, a tárlatot Kerekes Sándor állította össze, a képeket a művészek ajánlották fel, a kiállítás egy része a bácskossuthfalvi művésztelepekről érkezett, és ezekhez adódtak hozzá a többi művészek alkotásai:

– Ez egy néhány hónapig tartó folyamat volt. Így körültekintve mondhatjuk azt, hogy van mire büszkének lennünk. Az ide látogatók pedig, amennyiben némelyik alkotás felkelti a figyelmüket, érdeklődhetnek a cukrászdában a művész iránt, és akár felvehetik vele a kapcsolatot, rendelhetnek tőle képeket – hallottuk Kerekes Sándortól.

A megnyitón Marko Križanović énekelt, a fiatal énekest Kolompár Sándor kísérte zongorán.