2024. július 28., vasárnap

Ma is játszhatnák a gyerekeink

Megjelent a közép-bánáti gyermekjátékok gyűjteménye

Hogy a technika vívmányai nélkül is létezhet boldog gyermekkor, azt dr. Tóth Glemba Klára Pápika című kötete is bizonyítja. A szerző hat közép-bánáti településen több mint kétszáz régi gyerekjátékot gyűjtött össze. Ezeket könnyű megtanulni és ma is játszhatók. A búgattyút, a kukoricapuskát, a biccezést, és más egykor kedvelt játékot is kipróbálhattak a fiatalok a könyv péntek esti, muzslyai bemutatóján.
– Ez a könyv idestova harminc-negyven év gyűjtőmunka eredménye, amely az eddigi szociográfiai kutatásomnak egyik részét képezi. Igyekeztem Közép-Bánátban összegyűjteni azokat a játékokat, játékszereket, amelyeket nemcsak az elmúlt század gyermekei, hanem a 21. század gyermekei is még talán játszani tudják, mondja Tóth Glemba Klára, a könyv szerzője.
A szerző talán az utolsó pillanatokat ragadta meg, hogy megmentse a feledéstől Nagybecskerek, Muzslya, Szentmihály, Lukácsfalva, Erzsébetlak és Nezsény gyerekjátékait.
– Tulajdonképpen az hiányzik legjobban a mai gyerekeknél, hogy a szülők sem tudnak már olyant nyújtani nekik, ami derűre keltené a kis világukat. Ma ez az egyik legnagyobb hiányunk, hogy a gyerekeinknek nincs sikerélménye. Mert az, ha van, akkor az is „szólóba” van. Tehát egymaga. A siker az akkor érvényesül, ha többen megosszuk azt, hogy énnekem most jó, és nem irigyek rám a társaim, mert én is fogok örülni az ő sikerének. És ezek a népi játékok erről szóltak, mondta dr. Szőke Anna, a kötet szerkesztője.

A könyv szerzője és szerkesztője (Fotó: Kecskés István)

A könyv szerzője és szerkesztője (Fotó: Kecskés István)

A könyv címe a gyermekláncfűből született, amiből több játékot is lehet készíteni, a koszorúfonástól az „ejtőernyősök” fújásáig.
– A növénynek a szárát négybe kell hasítani, és amikor megfordítva a szájukba vették a gyerekek, akkor azt a mondókát mondták, hogy „pápika, pápika – göndörödj a számba”. Persze azt nem tudták szépen kimondani, hanem volt selypítés is. Addig mondták, míg a pápika szára be nem göndörödött. Az győzött, akinek a pápikája legszebben kunkorodott be, mesélte a szerző.
A muzslyai Petőfi MME székházában megtartott könyvbemutatón tanítványaival fellépett Lele József citeraművész.