2024. július 30., kedd

A tangó ritmusában

A Vajdasági Szimfonikus Zenekart Elizabeth Fuchs osztrák karmester vezényelte

Mozart, Piazzolla, Galliano dallamai csendültek fel a székvárosi Zsinagógában megtartott koncerten, a 6. Eufonija nemzetközi tangó- és kamarazene-fesztivál keretében. Felszabadult tapssal fejezte ki örömét és háláját az élő koncert szépségéért a közönség.

A mindig színvonalas produkciót nyújtó Vajdasági Szimfonikus Zenekarkarmesteri pálcáját ezúttal Elizabeth Fuchs osztrák karmester asszony tartotta a kezében. A szerzeményekkel összhangban hozta ki a zenészekből a legjobb előadói technikájukat, a megfelelő érzelmeket, az átélt játékot. Jovica Ivanović bandoneon-harmonikaművész játszott szólót. W. A. Mozart 29. sz. K 201 A-dúr szimfóniája, A. Piazzollának az Avoncagua c., bandoneonra, zenekarra írt koncertjét, valamint R. Galliano Opal Concertójának III. tételét hallottuk Ivanovićés a vonószenekar előadásában.

Jovica Ivanović neves bandoneon-, harmonikaművész a megnyitó koncerten (Fotó: Bozsoki Valéria)

Jovica Ivanović neves bandoneon-, harmonikaművész a megnyitó koncerten (Fotó: Bozsoki Valéria)

A bandoneon német eredetű hangszer, afféle hordozható orgonának szánták az 1830-as években. A századforduló táján állítólag tengerészek vitték be Buenos Airesbe, ahol nagyon hamar az argentin tangó legfontosabb hangszere, lelke lett. Manapság része a tradicionális tangózenekarnak. A világon mindenhol elterjedt, s már nemcsak tangót, hanem kortárs zenét, dzsesszt is játszanak rajta. A tangóra kifejlesztett hangszer hasonlóan működik, mint a harmonika. A hangszer mindkét oldalán azonban gombok vannak, egy gomb pedig csak egy hangot szólaltat meg, kifelé és befelé más-más hangot.

Az Ausztriában élő Jovica Ivanović a bosznia-hercegovinai Tuzlán született. Egyetemi tanulmányai folyamán német állami ösztöndíjasként és a Live Music Now-Jehudi Menuhin ösztöndíjasaként számost európai országban lépett fel fesztiválon, és koncertezett. 2018-ban a Fény és az árny c. film világpremierjén előadott szerzeményt Vladimir Genin éppen Jovica Ivanović és Valerij Szokolov hegedűművész számára komponálta. Ivanović utána kezdte meg a Jovica Ivanović–Music in connection című koncertsorozatát a Sudhaus hallein.kultur támogatásával. E projektum keretében együttműködik Gary Hoffman, Jeremy Menuhin, Valerij Szokolov és más neves zenészekkel. A barokk, illetve a klasszikus zene más műfajai mellett harmonikára írt szerzeményeket, továbbá dzsessz és hagyományos balkáni zenét ad elő, igen tehetséges improvizátorként tartják számon. A Piazzolla and Galliano Concertos c. hanghordozója 2018-ban készült Kijevben, az Ukrán Rádió nagy koncertstúdiójában. 2020-ban jelent meg a CD, amelyet néhány nemzetközi koncerten népszerűsített. A tavalyi évben a Parma Recordings céggel írt alá hanghordozó-készítési szerződést. 

Elizabeth Fuchs a Salzburgi Filharmónia vezetőkarmestere, aki a Salzburgi Mozarteumon több szakon tanult, a stuttgarti, a brüsszeli és a zágrábi filharmóniákhoz hasonló zenekarokkal együttműködik, valamint számos világhírű zeneművésszel. Aktívan bekapcsolódott abba a zenei képzésbe, amely egyebek között nagy kórusprojektumok születését eredményezte, egyikben mintegy 300-an vettek részt, ezenkívül zenepedagógusként szívvel-lélekkel foglalkozik gyerekekkel és  tizenévesekkel.

Az ausztriai Elizabeth Fuchs szenvedélyes örömmel köszönte meg a zenészeknek a közreműködést, a közönségnek a jelenlétet pár szerb szóval (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az ausztriai Elizabeth Fuchs szenvedélyes örömmel köszönte meg a zenészeknek a közreműködést, a közönségnek a jelenlétet pár szerb szóval (Fotó: Bozsoki Valéria)

A koncerteken és műhelymunkákkal egybekötött székvárosi tangó- és kamarazene-fesztiválon, amelyet a székvárosi kulturális szervek támogatásával az Eufonija polgári egyesület rendezett meg, a fentebb említett művészeken kívül részt vett Dragana Kuzmanović, Isidora Kuzmanović, Vladimir Ćuković, Vladimir Jakovljević, Fedor Ruškuc, Vladimir Blagojević, Arshia Samsaminia (Iránból), Snežana Nešić, Luka Čubrilo, Srđan Sretenović, Klemm Dávid, Milan Savić, Tamara Knežević, Petar Božović színművész és mások. A polgárok örömére ismét kezd kibontakozni a székváros zenei élet.