2024. július 30., kedd

Népdallal minden könnyebb

Muhi Melinda tíz éve áll a szabadkai Lányi Ernő IME Veronika népdalköre élén

Tíz éve hunyt el Szöllősy Vágó Veronika, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület népdalkörének vezetője. Dr. Szöllősy Vágó László, az egyesület akkori művészeti vezetője, akit 2012-ben veszítettünk el, május 26-án lenne 85 éves. Vasárnap rájuk emlékeztek nagy tisztelettel az egyesület rendezvényén. Az esten Muhi (Rumenyákovity) Melindát köszöntötték, hisz tíz éve annak, hogy Veronika halála után Szöllősy Vágó László őt tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a népdalkör vezetését. Melinda azóta is nagy odaadással vezeti a népdalkört, és számtalan alkalommal bizonyította, helyes volt ez a döntés. Mint a Miklenovics Aranka vezette beszélgetésben Melinda elmondta, ötödikes volt, amikor megismerte a Szöllősy Vágó házaspárt, akkor lett tagja a Népkörben általuk vezetett Énekmondó együttesnek, amellyel Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben számos alkalommal felléptek (a házaspár Népkörből való távozása után ez a formáció Szalagfűző néven folytatta a munkát).

A Lányiban elvállalta népdalkör vezetését, és ma már kétgyermekes anyaként folytatja, sőt, mint Miklenovics Aranka megjegyezte, idősebbik fia születése után három hónappal Melinda már a Durindón lépett fel az énekegyüttessel, és az ő ötlete nyomán szervezett közös karácsonyi műsort a Lányi három hagyományőrző településünk, Bácskertes, Doroszló és Gombos művelődési egyesületeivel. A járvány idején, tavaly karácsonykor – amikor próbákat nem lehetett tartani – szintén az ő javaslatára a népdalkör –túlnyomórészt szépkorú tagjait – kereste fel otthonukban Melinda és Aranka, hogy karácsonyi népdallal, verssel kívánjanak nekik áldott ünnepet (ezt a népdalkör most mindkettőjüknek virággal köszönte meg). Melinda életét átszövi a népdal, gyerekeinek rengeteget énekel, sőt úgy érzi, a teregetés is könnyebb énekszóval. A műsorban verssel, prózával fellépett Jónás Gabriella színművésznő, az egyesület művészeti vezetője, Miklenovics Aranka versmondó, Hajagos Katica, a népdalkör tagja, ének- és zeneszámokkal a Veronika népdalkör, a csantavéri Mendicus tamburazenekara Csikós Krisztina, Arancsity Angéla, Bozsik Violetta közreműködésével, és meglepetésvendég is volt, Hajnal Viktor személyében, akivel Melinda a VaMaDisz ifjúsági szervezetben működött együtt, majd például amikor a Szalagfűző gombosi népdalokkal szerepelt a szerbiai tehetséggondozó vetélkedőn, Viktor népviselet kölcsönzéssel, hasznos tanácsokkal segítette a csoportot.Az est végén Mihályi Katalint, a Lányi Ernő IME elnökét is verssel, prózával, dallal, virággal köszöntötték 60. születésnapja kapcsán.

Vasárnap az egyesület székházában újabb rendezvényre kerül sor: Barácius Zoltán: Értelemmel, érzelemmel (1974–2011) című könyvét mutatják be. E kiadvány a Jónás Gabriella – Korica Miklós színészházaspár pályáján keresztül színjátszásunk negyvenéves időszakát idézi fel.