2024. július 30., kedd

Bori Imrétől az online nyelvtanulásig

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék tudományos folyóirata, az évente négyszer megjelenő Hungarológiai Közlemények tavalyi, 2020. évi 1., 2., 3. és 4. száma a tanszék tanárainak és más jeles professzoroknak a legújabb kutatásaiba nyújt betekintést, melyek a nyelvészet, az irodalomtudomány, a média, illetve a kulturális átszövődések témakörét mutatják be.

A folyóirat első számában Angyalosi Gergely, Kappanyos András, Gintli Tibor, Tapodi Zsuzsa, Horváth Kornélia, Polgár Anikó, Csehy Zoltán, Marko Čudić és Faragó Kornélia publikált. Az első szám középpontjában a Krúdy-tanulmányok állnak, emellett az avantgárd, a líra, illetve a Bori Imre Krúdy- és Kosztolányi-monográfiája, valamint a Bori-életmű dimenziói is górcső alá kerültek.

A második számban Thomka Beáta, Medve A. Zoltán, Utasi Csilla, Mikola Gyöngyi, Papp Ágnes Klára, Szilágyi Márton, Deczki Sarolta és Virág Zoltán közölt tanulmányt. A második számot Thomka Beáta: Kapcsolattörténet, kulturális átszövődések, transznacionális kutatások című tanulmánya nyitja meg, mely után az olvasók Parti Nagy Lajos, Tolnai Ottó, Ady Endre és Baudelaire, illetve Petőfi Sándor műveiben, valamint Bori Imre leveleiben létrejövő kereszteződések, átszövődések, fordítási problémák bemutatásáról olvashatnak.

A harmadik számban Lengyel Zsolt, Simon Szabolcs, Domonkosi Ágnes - H. Tomesz Tímea, Schirm Anita – Kocsor András - Kovács Kornél – Tormáné Szél Laura, Géczi János, Ladányi István, Bence Erika, Károly Adrienn és Takács Izabella publikált. Kiemelkedő szerepet kapnak a médiáról, a nyelvészetről szóló tanulmányok, emellett az olvasók ismereteket szerezhetnek az 1918-as jugoszláviai/vajdasági magyar irodalomról, valamint Szabadka szerepéről Munk Artúr műveiben.

A negyedik számban Kovács Gábor, Szénási Zoltán, Faragó Kornélia, Vincze Ferenc, Lőrincz Julianna – Simigné Fenyő Sarolta, Borsos Levente – Kruzslicz Tamás – Oszkó Beatrix, Szűts Zoltán és Lendák-Kabók Karolina tanulmányai jelentek meg. A negyedik számban a narratívák, a szövegvariánsok, a kollaboratív online nyelvtanulás, illetve a hypertext, valamint a szimbólumok témakörét mutatják be a kutatók, egy-egy epikai szöveg által szemléltetve azokat.

A Hungarológiai Közlemények – melynek fő- és felelős szerkesztője dr. Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék tanszékvezetője – bekerült egy rangos nemzetközi tudományos adatbázisba, az Erih Plusba. A folyóirat 400 dinárért megvásárolható a Bölcsészettudományi Kar jegyzetellátó boltjában, valamint elektronikusan is olvasható a hungarologiakozlemenyek.ff.uns.ac.rs honlapon.

A kiadvány megjelenésének támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.