2024. július 30., kedd

A művészet a közös nyelv

Temesváron tekinthető meg a Matica srpska Galéria egyik kiállítása

Romániában, a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeumban ünnepélyesen megnyitották az Európai különlegességek a Matica srpska Galéria gyűjteményében c. kiállítást, amely együtt mutatja be a különböző korszakokból származó hazai és külföldi szerzők műveit különböző technikákban, hogy reflektáljon az európai civilizáció alapjául szolgáló jelenségekre és értékekre. 

A kiállítást hivatalosan Maja Gojković köztársasági művelődési miniszter nyitotta meg dr. Filip Petcu, a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum megbízott igazgatója, dr. Tijana Palkovljević Bugarski, az újvidéki Matica srpska Galéria igazgatónője, Alin Adrian Nica, a Temes megye elnöke, Julia Popović, a román kulturális minisztérium titkára jelenlétében. Ezt megelőzően a temesvári Merlin Gyermek- és Ifjúsági Színház szerb társulata Crnjanski Temesvárról c. előadását mutatta be a nagyszámú egybegyűltnek.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy a Matica srpska Galériának, mint Szerbia egyik legrégebbi és leggazdagabb múzeumi gyűjteménnyel rendelkező intézményének lehetősége nyílt ezekkel az alkotásokkal Temesváron bemutatkozni. 

– A múzeum bejáratánál elhelyezett felirat tanúskodik Temesvár és Újvidék történelmi kapcsolatáról, amely azt jelzi, hogy a temesvári múzeum épülete akkor jött létre, miután Savoyai Jenő a híres Újvidék melletti, péterváradi csata után megérkezett ide. Hihetetlen egybeesésnek tartom, hogy kiállításunk egyik festménye ezt a nagy katonai vezetőt és a fent említett csatát ábrázolja.

Maja Gojković a kiállítás fontosságáról szólva elmondta, hogy gazdagítja a hosszú távú szerb és román barátságot. A kulturális esemény különleges értékét az adja, hogy a közönség megtekintheti a Matica srpska Galéria gyűjteményének egy részét. Az intézménynek a székhelye Újvidéken, a 2022-es európai kulturális fővárosban van, és hogy a jelenlegi kiállítás helyszíne Temesvár, amely ezt a rangos címet 2023-ban veszi majd fel.

A Matica srpska Galéria gyűjteményében található, Európai különlegességek című kiállítást egyébként 2018 nyarán rendezték meg először a székvárosi Matica srpska Galériában, Temesváron pedig 2021. szeptember 15-éig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás a műalkotások révén számos lehetséges olvasat és reflexió – örökség, szabadság, haladás, sokszínűség – egyikét kínálja az európai értékekről és jelenségekről.

A tárlatot kétnyelvű román–angol katalógus kíséri dr. Tijana Palkovljević Bugarski igazgatónő, valamint mgr. Danilo Vuksanović, Miroslava Žarkov, Luka Kulić és Stanislava Jovanović Mindić okleveles kurátorok és konzervátorok szövegeivel.