2024. július 30., kedd

Az együtt zenélés öröme

A Tarabuka gyermekkórus táborának a kelebiai plébánia adott otthont

Nemrég rendezték meg a kelebiai Tarabuka gyerekkórus zenetáborát, amely 5–13 éveseknek szólt. A helyi plébánián megtartott táborban a kórus tagjain kívül a helyi hittanosok vettek részt. A hangszeres és énekpróbák mellett ügyességi játékok, kézműves foglalkozások is vártak a gyermekekre. A részletekről Kecskés Istvánnal, a Tarabuka gyermekkórus zenekarvezetőjével és a tábor fő szervezőjével beszélgettünk.

n Mit kell tudni a Tarabuka gyermekkórusról?

– A Tarabuka kórus hét évvel ezelőtt alakult meg a kelebiai plébánián. Gyermek és ifjúsági kórusként működünk Paskó Csaba plébános és a hívek támogatásával. A helyi hittanos gyerekek, a fiatalok és a szülők csatlakoztak ehhez a könnyűzenei formációhoz, amelyet egy gitárral vezetek néhány zenésztárs kíséretében. Elsősorban a vasárnapi szentmiséken szoktunk szolgálni, illetve egyéb családi programokon, koncerteken. Keresztény tartalmú, inkább könnyűzenei énekeket szoktunk kísérni vagy előadni. Emellett Taizés énekeket is rendszeresen szoktunk énekelni, illetve saját hangszerelésben adjuk elő az ismert népdalokat. Mivel gyakran óvodás gyerekek is eljönnek a próbákra, az egyszerű gyerekdalokat is előnyben részesítjük.

n Milyen volt a Tarabuka nyári napközis tábora kiknek szólt, és milyen zenei foglalkozások voltak? Mely korosztályt érintette és milyen hangszereken játszottak az érdeklődők?

– A Tarabuka gyerekkórus nyári napközis tábora elsősorban a kórus tagjainak, és a plébániához tartozó hittanosoknak szólt. Összesen 20 gyerek vett részt, és néhány felnőtt segítő is jelen volt. Mivel az év közben folyó próbák alatt inkább az énektanuláson van a hangsúly, a táborban kihasználtuk az alkalmat arra, hogy fejlesszük a hangszeres kíséreteket. Négy fő csoportba voltak osztva a résztvevők: ütősök, gitárosok, billentyűsök és az énekesek. Az ütősök sokféle ütős hangszeren, például dobon játszhattak. A gitárosok az akkordokat tanulták, a billentyűsök pedig szintetizátor-kíséreteket sajátítottak el. Az énekesek különféle tapsformációkkal díszítették a dalokat.

n Hogyan folytak a foglalkozások a kezdő és tapasztaltabb zenészekkel?

– Mivel a táborban voltak zeneiskolások és kicsi gyerekek is, a zenei tudásuk igen változatos volt. Lackó István gitáros és Paul Dávid kántor segített abban, hogy minden résztvevő a saját szintjétől tudjon fejlődni és bekapcsolódni a közös zenélésbe. Nehéz volt megtalálni minden gyermek számára a megfelelő szerepet a közös játék során, viszont olyan élményt nyújtott a résztvevőknek a zenekari részvétel, az együtt zenélés, hogy a fáradság ellenére is várták a következő alkalmakat. Igazán megjött a kedvük a hangszerekhez, és várják a folytatást.

n A zenélésen kívül milyen programokon vehettek részt a gyerekek?

– A felségem, Kecskés Krisztina, a Dobbantó foglalkozások vezetője változatos játékokkal mozgatta meg a gyerekeket. A résztvevők az akadálypályák során vizes játékokat játszottak, táncot tanultak, gyorsasági-ügyességi feladatok során tehették próbára erejüket. Kikapcsolódásképp karkötőt kötöttek, kártyajátékokat játszottak, buborékfújót készítettek…

n Hogyan folytatja a kórus munkát a továbbiakban?

– Szeptembertől ismét rendszeresen szombatonként lesznek énekpróbák, amelyeken a gyerekek folytatni tudják a táborban elsajátított zenei kíséreteket. A szentmisék szolgálata mellett ősszel előttünk áll egy kirándulás, és karácsonykor egy hangverseny.