2024. július 30., kedd

Szakmai és szellemi megújulás

Tegnap elkezdődött a 25. Szabadkai Nyári Akadémia

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 25. Szabadkai Nyári Akadémiája kezdődött el tegnap. Az ünnepélyes megnyitóra a Városháza dísztermében került sor. A négy napig tartó, Kárpát-medencei szintű rendezvénysorozat idején 160 pedagógussal és 23 előadóval folyik a munka. A megjelenteket dr. Lőrinczi Zoltán, az EMMI államtitkára, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke és Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke köszöntötte. A jubileum kapcsán De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke a következőképp idézte fel az elmúlt időszakot:

Huszonöt évvel ezelőtt született egy bölcs gondolat, egy kezdeményezés, melyet tett követett, hogy Vajdaságban a kisebbségben élő magyar nyelven oktató pedagógusok számára anyanyelvükön legyen lehetőség szakmai képzésre. Az ÉMPE alapítótagjai meglátták annak szükségességét és fontosságát, hogy magyar nyelvű képzéseket tartsanak a pedagógusaink számára, hogy ezáltal színvonalasabb, minőségibb oktató-nevelő munkát tudjanak folytatni. 1997 augusztusában indult útjára a nyári akadémia, ami ma már a magyar pedagógusok legnagyobb múltú továbbképzése. Néha nehézségekbe ütközött a megszervezése, de a megálmodói nem hátráltak meg, az elhatározásukat megvalósították. Útjára indult egy rendezvény, mely mind több és több pedagógust vonz maga köré, bizonyítva így éveken át a létjogosultságát és a szükségességét.

Huszonöt év: több száz hazai és külföldi előadó, több ezer hallgató, pedagógus, megannyi új szakmai ismeret, elméleti tudás, módszertani gyakorlat, művelődési, kulturális program, tapasztalatcsere, barátkozás, kirándulás, utazás, szórakozás, nevetés. A pedagógia hősei a pedagógusok, akik inspirálnak, tanítanak, nevelnek, utat mutatnak a felnövekvő nemzedéknek. Bízom benne, hogy a huszonöt évnek lesz folytatása, hogy a jövőben is szükség és igény lesz a szakmai, szellemi megújulásra, amely a vajdasági oktatás sikerességét eredményezi, a jövő nemzedékét építi, a gyermekek boldogulását szolgálja és segíti – hallottuk De Negri Ibolyától.

Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a járványhelyzetre reflektált:

A mögöttünk hagyott másfél év után különösen jólesik, ha szájmaszk nélküli kedves, mosolygós arcokat láthatunk. Sajnos nem tudhatjuk, hogy meddig élvezhetjük e nehezen visszakapott szabadságunkat. Az elmúlt két tanévben a körülmények egyik pillanatról a másikra nagyot változtak. Bizonyára el kell telnie egy-két évnek, alapos vizsgálatokat kell majd végezni, hogy kiderüljön, ezek a változások milyen hatást gyakoroltak. Mindazonáltal úgy gondolom, már most kijelenthető, hogy nagyon sok a tennivaló, a bepótolandó, és mindez a tanárokra, a hallgatókra, a növendékekre vár az elkövetkező években. A gyermekek testi és szellemi fejlődése a Covid idején sem áll meg. Nem tudom, lehet-e pótolni a beszélgetéseket, azokat a tanórai és tanórán kívüli találkozásokat, mindazokat az alkalmakat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a pedagógus minél jobban megismerje a tanítványai képességeit és jellemvonásait. Mindazon tulajdonságait, amelyek alapos ismeretei nélkülözhetetlenek a személyre, a lélekre szabott oktatás, képzés megvalósításához. Lehet-e kétdimenziós oktatás során valóságos képet alkotni az igazi, a reális, a többdimenziós világban élő és annak útvesztőjében oly könnyen eltévedő gyermekekről, serdülőkről. Ezek igen fontos kérdések, amelyek megválaszolására nem csak alapos vizsgálatokra, több időre, de ambícióra, ötletre, kreativitásra is szükség van. Be kell látnunk azt is, hogy az élet minden területén, de az oktatásban különösen szükséges a folyamatos megújulás – hangsúlyozta az államtitkár.

Szakállas Zsolt, tartományi, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi nemzeti közösségi titkár a Szabadkai Nyári Akadémia fontosságára hívta fel a figyelmet:

Ezen a több napos rendezvényen a Kárpát-medencei pedagógusok tapasztalatot, véleményt cserélhetnek, újdonságokkal ismerkedhetnek, ötleteket kaphatnak, feltöltődhetnek. Az idén is aktuális témákkal készültek a szervezők, ilyen egyebek közt a pandémia kihívásai, az aktív tanulás, a környezetvédelem fontossága, a klímaváltozás, a projektoktatás. Ezek olyan dolgok, amikkel naponta szembesülünk. Nehéz, összetett és tiszteletreméltó a pedagógus feladata, oktat, nevel, a gyermek számára példakép, állandó kihívásoknak kell megfelelnie, folyamatosan tanulni, haladni a korral, alkalmazkodni, új módszereket megismerni és átadni. A pedagógus munkáját a türelem, az elkötelezettség, a megújulásra való törekvés, a kreativitás, az emberi értékekbe és a jövőbe vetett hit jellemzi – emelte ki Szakállas Zsolt.

A továbbiakban mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke fordult az egybegyűltekhez:

A rendkívüli helyzet megmutatta, hogy mennyire elkötelezettek a vajdasági magyar iskolarendszer szereplői, a diákok, a pedagógusok, az intézményvezetők és a szülők. A pedagógia olyan hősei ők, akik kreativitásán múlik, minden iskolában, minden településen, hogy a helyi szükségleteknek megfelelően megtalálják-e azokat a módszereket, amelyekkel minden körülmények között folytatódhat és hatékony lehet a nevelés és tanítás. A munka pedig azt mutatta meg, hogy a pedagógusok ötletekkel, tanácsokkal segítik egymást, korábban elképzelhetetlen mértékben működött közöttük a szakmai szolidaritás, de sok múlott a szülők áldozatkészségén és azon, mennyire tudják segíteni a gyerekeiket a tanulásban. A vajdasági magyar oktatási rendszer jól vizsgázott egy olyan helyzetben, amilyen még soha nem volt a világon, egyebek közt hála az olyan képzéseknek, mint amilyeneket az ÉMPE szervez, mint amilyen a most kezdődő nyári akadémia is – fejtette ki Hajnal Jenő.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke az elmúlt két és fél évtized kihívásaira is felhívta a figyelmet:

Gondoljunk bele, hogy mi minden történt velünk az elmúlt 25 évben, akár közösségi, egyéni vagy családi vonatkozásban. Ahhoz, hogy létrejöjjön az ÉMPE, nagy adag bátorságra volt szükség. Akkoriban mindenhez nagy adag bátorság kellett, ami magába foglalta a magyar jelzőt. Ugyebár a miloševići időszak kellős közepéről beszélünk, és manapság már hajlamosak vagyunk minderről megfeledkezni, annak ellenére, hogy azok a tragédiák belénk ivódtak. Ezért hatalmas tisztelet illeti meg azokat, akik létrehozták az egyesületet, működtették és megszervezték ezeket a nyári akadémiákat. Azt is fontos elmondani, hogy Kárpát-medencei vonatkozásban kiemelkedő eseménnyé nőtte ki magát a Szabadkai Nyári Akadémia és lokálpatriótaként örülök annak, hogy a szabadkai jelző benne van és megmaradt az elnevezésében, de ez egy vajdasági és Kárpát-medencei rendezvénysorozat is – hallottuk egyebek közt Pásztor Bálinttól.

Az ÉMPE tagja az Emberi Erőforrások Minisztériuma külhoni magyar oktatási tanácsának, amely Kárpát-medencei szinten támogatja a határon túli magyar pedagógus-szervezeteket. A Kárpát-medencei szövetségek nevében Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke köszöntötte a nyári akadémia résztvevőit:

Huszonöt esztendő a történelem szélesen áradó folyamában csupán egy röpke pillanat, de nem az egy ember, egy közösség, egy intézmény életében, főleg ha az intézményt a gyermekek oktatásával, nevelésének felelősségével bízták meg. Ahogy a magánéletünkben, úgy egy intézmény szervezett életében is nagy jelentőséggel bírnak az évfordulók, melyek lehetőséget adnak arra, hogy számba vegyük, újragondoljuk, kiértékeljük a mögöttünk álló időszakot, hogy jobbá tegyük az elkövetkezendőket. A sikeresen működő intézmény előfeltétele, hogy legyenek szövetségesei, együttműködni akaró és tudó szervezetei, akikre partnerként tekinthet, akiknek támogatására számíthat, válságos, nehéz helyzetben is, és akikkel együtt tudnak örülni az elért eredményeknek is. Azt tapasztaltuk, hogy a világjárvány idején a legnagyobb segítséget az összefogás, a segítőkészség, az együttműködés és a kreativitás jelentette – mondta Fekete Irén.

A továbbiakban a testvérszervezetek képviselői gratuláltak De Negri Ibolyának a Szabadkai Nyári Akadémia jubileumához. A megnyitón fellépett Németh György és Németh Nemes Aranka, dr. Havas Judit, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, valamint a Pendergő zenekar. A továbbiakban az előadások az Ivan Sarić Műszaki Iskolában lesznek megtartva.