2024. július 30., kedd
Újvidéki Zenei Nyár

Koncertest a tangó és a dzsessz ölelésében

Nemzetközi koncertsorozatuk keretében, a fővárosi sikerük után a Tango Jazz Quartet (TJQ) együttes legkiválóbb argentin zenészei a székvárosi Zsinagógában is elragadó koncerttel szórakoztatták a közönséget.
A dzsesszzene és a tangó csodálatos harmóniáját, amellyel nemcsak Argentínában, hanem világszerte lelkesítik a közönséget, az együttes eddig összesen 26 turnén, több mint 30 országban mutatta be. „E két zenei stílus kombinálásának eredménye a mi repertoárunk alapja” – magyarázta Gustavo Firmenich, az együttes vezetője. A Buenos Aires-i együttest négy kiváló zenész alkotja: a basszus villanygitáron játszó Martín Rao de Vita, a zongorista Horacio Acosta, a dobos Mauricio Pasculli és  Gustavo Firmenich, aki tenorszaxofonon és klarinéton muzsikál. Az újvidéki zenekedvelők vastapssal jutalmazták az improvizálás nagy mestereit, akik több ráadást játszottak az Újvidéki Zenei Nyár rendezvény valóban legforróbb estéjén. Astor Piazzolla zenéjének sajátos témáit mutatták be, mivel koncertjüket e nagy példaképüknek, tanítójuknak szentelték – a XX. századi legnevesebb argentin zeneszerző és bandoneon zenész születésének 100. évfordulója alkalmából. A koncert utolsó ráadás szerzeményére a színpadon egy fiatal pár tangózott a közönségből, akiket erre az együttes zenészei kértek fel.
A Tango Jazz Quartet rendszeresen fellép Szerbiában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban, Romániában és Lengyelországban. Egymást követő két évben szórakoztatták a közönséget a krakkói Harris Piano dzsesszklubban, amelyet a The Guardian a 10 legfontosabb dzsesszklub közé sorolt.


Az Egyesült Államokban, Brazíliában, Afrikában, Oroszországban és Kínában is felléptek, valamint nyolc egymást követő évben a párizsi Sunset-Sundside Jazzklubban, és öt egymás utáni alkalommal a bécsi Porgi&Bess dzsesszklubban. Három fellépésük volt a szerbiai Nišville nemzetközi dzsesszfesztiválon Nišben. Ezzel a fesztivállal együttműködve indították meg a TJQ együttes tagjai és a fiatal szerb zenészek a Nišville Tango Big Band projektumot, a zenei képzést és az irányítást Gustavo Firmenich, a TJQ együttes vezetője vállalta. Az argentin együttes egyebek között gyakran fellép a londoni Pizza Express dzsesszklubban és a Wales-ben a Black Mountin dzsesszfesztiválon is, továbbá olyan neves rendezvényeken, mint a kaliforniai San Jose Jazz Fesztivál, a Sanghaji Dzsessz Fesztivál, az oroszországi Tomszk Tangó és Jazz Fesztivál, a Johannesburgi A Tangó Örömének Fesztiválja...