2024. július 30., kedd

Amiről a rajzok mesélnek

Ismert színészek Lazar Đember ceruzaportréin

Az, akinek most, nyáron több a szabadideje, jól teszi, ha megnézi azoknak a művészeknek az alkotásait az újvidéki múzeumokban és a galériákban, akiknek a munkáit talán eddig nem látta, mert nem jutott el a megnyitóra. Rendkívül jó, hogy lehetőségünk van fiatal művészek munkáit megtekinteni a város kulturális intézményeiben.


Mintegy 50 nagyszerű hazai színész – köztük Dragan Nikolić, Nebojša Glogovac, Miki Manojlović, Lazar Risztovszki, Nataša Ninković, Neda Spasojević, Dušica Žegarac, Bekim Fehmiu, Dragan Bjelogrlić, Bata Živojinović, Žarko Laušević, Petar Božović, Mira Furlan, Nikola Simić és mások – kis- és nagyméretű portréját tekinthetjük meg még a hétvégén is az Emlékek árnyai című kiállításon, amelyet a Duna utca 29. alatti Újvidéki Városi Múzeum Külföldi Művészeti Gyűjteményében állították ki. Dragan Nikolić például három, Dragan Bjelogrlić pedig két alkalommal ihlette meg Lazar Đembert, az egyik legtehetségesebb hazai festőt és a fiatalabb generáció művészét. Tehetségét felismerte Vesna Jovičić, az Újvidéki Városi Múzeum igazgatója. A kiállított arcképeket a szerző ceruzával rajzolta meg, a színészek karakterét örökítette meg. Egyébként a filmek szerelmese, akinek az újvidéki kiállítását a hazai filmművészet, de bizonyos színészekkel való személyes ismeretsége is inspirálta. Saját bevallása szerint amikor portrékat készít, az érzelem megragadására törekszik.


Fényképek alapján és hazai filmek jelenetei alapján készültek a rajzok. Đorđe Lazić Ćapše akadémikus szobrászművész véleménye szerint a rajz szerzője filmfotózást használ sablonként, de ezt nem próbálja leplezni. Ugyanakkor nem versenyez a fotózással, mint a fotográfiai realizmus követői teszik. Ezeken a rajzokon a vonal szabadabb, a fénykép felszíne alá merül, hogy csak azt mutassa be, milyen a színész karaktere akár egy színészként, akár a magánéletben.
A kiállítás a Múzeumok 10 rendezvény részeként nyílt meg május 14-én, a látogatóknak még szeptemberig lesz lehetőségük megtekinteni.


Lazar Đember 1985-ben született Verbászon. Művészcsaládból származik. Az újvidéki Bogdan Šuput művészeti szakközépiskolában diplomázott, majd beiratkozott a firenzei Képzőművészeti Akadémiára, ahol festő szakon szerzett oklevelet. Több közös tárlaton vett részt Firenzében, a székvárosi Emlékek árnyai c. kiállítása előtt volt ikonkiállítása Firenzében, és több kollektív tárlaton vett részt Olaszországban. A fiatal, tehetséges művész nemrég óta a múzeum konzervátora.