2024. július 29., hétfő

Tokiói–újvidéki Cseresznyevirág

A japán, magyar és szerb nyelvű előadás bemutatója jövőre lesz

A Cseresznyevirág című, háromnyelvű, háromrészes misztériumjáték előkészületeit beszélte meg az Újvidéki Színházban Milovan Filipović, a Szerb Nemzeti Színház Drámatársulata, Mihajlo Nestorović, az Ifjúsági Színház és Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.

A japán, magyar és szerb nyelvű produkció a japán Misima Jukio (1925–1970) Krisztus születése c. műve alapján készül. A szerző a keleti drámairodalom legjelesebb alakja, a keleti világ Shakespeare-jének és Peter Brook keverékének tartják – nyilatkozta lapunknak Venczel Valentin. – A Megváltó születése történetét keleti, japán szemszögből írta meg. A misztériumjátékát a három székvárosi színház fogja realizálni egy tokiói színházzal, éspedig az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022-ben nevű projektum keretében Cseresznyevirág címmel. A folyó év decemberében kezdődnek az olvasópróbák a csapat újvidéki tagjaival. A japán kollégák a maguk szegmensét Tokióban próbálják, az első közös munkára 2022 március első felében kerül sor, a bemutatót 2022 augusztus végére, szeptember elejére tervezzük. A szereposztást egyelőre nem tesszük nyilvánossá – mondta Venczel Valentin.

Az említett megbeszélésen az igazgatók megegyeztek abban is, hogy az ősszel kezdődő színházidényben továbbra is műsoron maradnak a sikeres koprodukciós musicalek: a Szerb Nemzeti Színházban a Hegedűs a háztetőn, az Ifjúsági Színházban pedig a Hair. Nem véletlenül. Joseph Stein–Jerry Bock Hegedűs a háztetőn c. musicalje 2015. május 23-ai bemutatója óta töretlen népszerűségnek örvend a Szerb Nemzeti Színházban. A darabot a marosvásárhelyi születésű Béres Attila rendezte, és az Újvidéki Színház több színészének ragyogó alakítását is láthatjuk benne.

A Hair (Haj) musical 21. századi bemutatóját az újvidéki közönség 2019. december 6-án a székvárosi Ifjúsági Színházban láthatta, a magyarországi Telihay Péter rendezésében. Az előadás az Újvidéki Színház, a székvárosi Ifjúsági Színház, valamint az újvidéki Vizuális Kultúra Fejlesztési Központ együttműködésében valósult meg. A musicalt az Újvidéki Színház és az Ifjúsági Színház tizenkét színésze, valamint az újvidéki Művészeti Akadémia, illetve Boris Liješević tanár osztályának tíz növendéke énekelte, játszotta, táncolta az Ifjúsági Színházban. Ezenkívül hatalmas sikert arattak a fővárosi Kombank termében Klemm Dávid zenekara élő zenei kíséretében.