2024. július 29., hétfő

Szeptemberben bemutató

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Sebestyén Aba rendezésében készülő Három nővér című előadással kezdi az új évadot

Egy színházi évad ugyebár ősszel kezdődik meg, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata viszont máris belevágott a munkába. Az új előadás a Három nővér lesz, ezt Sebestyén Aba készíti, aki visszatérőnek számít, legutóbb a Lila ákácot, azelőtt pedig a Bolondok táncát rendezte. A Három nővér lesz tehát a Magyar Társulat első előadása az új évadban. A produkcióról és arról, hogy még mi minden várható, Körmöci Petronellát, a Magyar Társulat igazgatóját kérdeztük:
– Augusztus kilencedikén kezdtük meg a próbákat. Csehov Három nővér című darabját Sebestyén Aba állítja színpadra. Az előadás egyik érdekessége maga a szöveg. Mivel Szabadkán készül, azt kértem, hogy Kosztolányi fordítását vegyük alapul. Ezt Brestyánszki Boros Rozália, a dramaturgunk segítségével a rendező némileg úgymond frissítette, de a szöveg jelentős része természetesen Kosztolányié. Ez azért is érdekes, mert aki látta a Három nővért, minden bizonnyal nem ezt a fordítást hallotta, mivel kevesen használják. Az előadás bemutatója szeptember 17-én várható, másnap pedig a repríz. A produkcióban csaknem a teljes társulat játszik, tehát ez egy nagy előadás lesz és látványos is. Kisvárdán ugyanis minden versenyprogramban szereplő színház kétmillió forintot kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, beleértve bennünket is, az összeget pedig jelmezgyártásra tudjuk felhasználni. Most ilyen szempontból nagy szerencsénk van a Három nővérrel, a kosztümjeinket ugyanis a szolnoki Jelmez-Art készíti el, ami egy világszínvonalú cég, New Yorkba és Németországba is gyártottak jelmezeket. Ami az előkészületeinket illeti, kicsit nehéz a határon jönni-menni, mert a jelmezpróbákat Magyarországon kell megejtenünk, de ez nem nagy probléma. Sokkal fontosabb az, hogy a közönség gazdagabb jelmezfelvonulást lásson. Megengedhetjük magunknak azt is, hogy a színészek többször átöltözzenek, a lányoknak talán négy ruhájuk is van. Nálunk ez ritkaság, luxusnak számít. Ezzel pedig, hogy a kosztümök kérdése megoldódik, egy kicsit több pénz maradt a díszletre is. Azt szeretnénk, hogy egy viszonylag pazar, nagy előadást készítsünk – mondta Körmöci Petronella, akitől azt is megtudhattuk, hogy utána egy kis produkció jön.


– A következő előadás Szilágyi Andor El nem küldött levelek darabja alapján készül. Ehhez tavaly fogtunk hozzá, amikor műhelymunkákat tartottunk. Tulajdonképpen ebben mutatkozik be Budinčević Krisztián, friss diplomás új tagunk, habár a közönség már láthatta a Játék kastélyban című előadásunkban is. Dedovity Tomity Dinának is ez lesz a bemutatkozása, hiszen ez egy duó, ketten játszanak majd benne. Egyébként Dedovity Tomity Dinát és harmadik új tagunkat, Magyar Zsófiát a nézők a Három nővérben is láthatják. Ezek az előadások várhatóak ebben az évben. Emellett természetesen tervezzük a felolvasószínházat is, idén végre szeretnénk ismét gálát tartani és Pataki-gyűrűt átadni, a szelektor Raffai Telecski Ágnes, aki az Újvidéki Színházban sorra kerülő drámaíróversenyen fogja kihirdetni a jelölteket. Reméljük, hogy a vírus békén hagy bennünket, legalább október végéig, és a zsűri előtt is játszhatjuk a jelöltek előadásait. Felolvasószínház volt is és lesz is, ezért mindenkit arra biztatok, hogy írjon, beleértve a fiatalokat is. A drámapályázat egész évben nyitva áll, Brestyánszki Boros Rozália már várja a szövegeket – fejtette ki Körmöci Petronella, aki az évad második feléről is szót ejtett.
– A következő évben Fekete Ádámot várjuk. Ő egy sokoldalú, nagyon aktív, fiatal alkotó. Elsősorban dramaturg, de rendez, színészettel foglalkozik és tanít is, budapesti egyetemen. A nézők ismerhetik Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből is. Fekete Ádám már eljött hozzánk, megismerte a színészeinket és külön a társulatunkra szabva ír egy darabot. Ha úgy nézzük, hogy a Három nővér egy nagy előadás lesz, az El nem küldött levelek pedig kicsi, akkor ez közepesnek mondható, öt-hat szereplővel készül. Ezt követően, vagy még ezzel párhuzamosan, Olja Đorđević kezdi el rendezni Shakespeare-től a Szentivánéji álmot, mindkét társulatra. Ez azért jött képbe, mert a produkciós költségvetésünket sajnos akkora mértékben csökkentik, hogy már nem tudjuk megvalósítani a társulatonkénti négy bemutatót, és nem szeretnénk leesni háromra, ezért összeadtuk azt a kis pénzt, amit a szerb és a magyar társulat kap. Ebből készítünk egy közös produkciót, amiben mindkét társulat színészei játszanak. Ez egy érdekes vállalkozás, számunkra kuriózum is lesz, mert ilyen még nem volt, vagy csak nagyon régen. Shakespeare szövege megadja a lehetőséget ahhoz, hogy a figurák különböző nyelven beszéljenek. Szerintem majd olyan is lesz, hogy szerb színész magyarul is megszólal, és fordítva. Ez egy próbálkozás, de mindenképpen azt szeretnénk, hogy úgy a szerb, mint a magyar közönség évi négy bemutatóhoz jusson. A pénzügyek hiányában ezt most így tudjuk megoldani, de izgalmasnak ígérkezik. Valójában már korábban is szerettünk volna egy közös produkciót, de nem jött össze és most örülök annak, hogy erre lehetőség adódik. Az évad utolsó előadásához Mirko Radonjićot várjuk, aki legutóbb a Tristram Shandy-t rendezte nálunk. Most egy egészen más műfajban mutatkozik meg, történelemmel foglalkozó drámát visz majd színre, megidézve a török időket, párhuzamot vonva a szerb és a magyar nép hősei közt. Ez az előadás tehát a hősiességet járja körbe, egy picit rávilágítva arra is, hogy a mai időkben kik a hősök és mit jelentenek – tudtuk meg Körmöci Petronellától, akinek elmondása szerint más rendezvényeket is terveznek.


– Szeretnénk visszahozni a közönségszavazást, hogy szavazzon a nagyérdemű az évad színészére és az évadzárón a közönséget újra jutalmazni tudjuk nyereményekkel. Úgy gondolom, hogy ez fontos. Szeretnénk visszahozni azt is, hogy az évad színészi teljesítményeit szakmai zsűri is elbírálja. Alkalmi műsorokban, megemlékezésekben, színészkoncertekben is gondolkodunk, nagyon reménykedünk abban, hogy a vírus nem húzza át a számításainkat. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy nagyon hálás közönségünk van és mi is nekik nagyon hálásak vagyunk. A vírus tombolása idején is mellettünk álltak, biztattak bennünket. Jönnek a színházba, a macerás intézkedések ellenére is, és nagyon segítőkészek. Szerintem nekünk van a legjobb közönségünk. A Facebook-oldalunkon igyekszünk minden újdonságról értesíteni őket, időnként pedig a segítségüket kérjük. Most az új előadás kapcsán keresünk tárgyakat. Az első a zongora volt, azt még ki se tettük az oldalra, máris segítséget kaptunk Radetity Ádámtól, amit köszönünk neki. Többhöz is hozzájutottunk, de ezek mind kellenek, úgyhogy várjuk a felajánlásokat azokkal a tárgyakkal kapcsolatban, amiket olykor keresünk. Kézi kötésű pulcsikra is szükségünk van, illetve arra, hogy ezeket valaki elkészítse, Német Magdolna köt egyet, neki is köszönjük, de még várunk jelentkezőt. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segít nekünk a jelmezek és a díszlet terén – mondta Körmöci Petronella.