2024. július 29., hétfő

A szarajevói filmfesztivál győztesei

Nemrég kihirdették a 27. szarajevói filmfesztivál győzteseit és átadták a Szarajevó szíve elnevezésű díjakat is. Ahogyan azt a SEEcult értesüléseiből megtudhattuk, a legjobb játékfilm Sebastian Meise ausztriai rendező A nagy szabadság (Great Freedom) című alkotása lett, a legjobb rendezőnek járó díjat pedig a szerbiai Milica Tomović elsőfilmesnek ítélték oda, a Kelták című alkotásáért.
A Szarajevó szíve díjakat színészeknek is odaítélték. A legjobb színésznőnek járó díjat hárman is megkapták, Flaka Latifi, Era Balaj és Urate Shabani, a Luàna Bajram koszovói rendezőnő Brdo na kojem riču lavice című filmjében nyújtott teljesítményükért. A film egy eldugott kis koszovói faluban játszódik, ahol három nő a saját függetlenségéért harcol, még akkor is, amikor ez kilátástalannak tűnik. A legjobb színésznek járó díjat Georg Friedrich kapta meg, az említett A nagy szabadság című filmben látható játékáért. A film egy homoszexuális megpróbáltatásairól szól a háború utáni Németországban. A díjak pénzjutalommal is járnak, a legjobb film díjához 16 ezer euró párosul, a legjobb rendező tízezret, a legjobb színészek pedig személyenként 2500 eurót kapnak. A zsűri elnöke Jasna Đuričić színésznő volt, a zsűri tagjai pedig Mike Cahill amerikai rendező és forgatókönyvíró, Eva Sangiorgi, a bécsi nemzetközi filmfesztivál művészeti vezetője és Martin Schweighofer, az ausztriai filmtanács képviselője, valamint Horvát Lili, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért nemrég több jelentős díjat is kapott.
A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat szintén egy szerbiai rendezőnőnek ítélték oda, Marta Popivodának a Pejzaži otpora című filmjéért, amely egy 97 éves nő visszaemlékezéseiről szól azokról az időkről, amikor haláltáborba hurcolták, ahol az ellenállást vezette. A pénzjutalom ez esetben háromezer eurót tesz ki, a zsűrit pedig Cecilia Lidin dán filmes alkotó, Jean-Pierre Rehm, a marseille-i nemzetközi filmfesztivál képviselője, valamint Mila Turajlić rendezőnő alkotta.
Emellett a zsűri több különdíjat is odaítélt, de számos más díj is kiosztásra került, egyebek közt rövidfilmek, hallgatók által készített filmek, nemrég óta pedig a régióban sugárzott tévésorozatok kategóriájában is, amiben több díjat is a Porodica és a Grupa című szerb filmsorozat kapott. Életműdíjat Wim Wendersnek ítéltek oda, aki néhány nappal korábban át is vette, méghozzá Bono Vox, a U2 frontembere társaságában.